„Трол“ или приятен спомен за Годзила

Netflix ни зарадва с поредния си хит — норвежкият фънтези-екшън „Трол“.

В него някакви хора съвсем случайно събуждат гигантско чудовище от скандинавските приказки, а след това се опитват да го поставят под свой контрол.

Седмица след премиерата, „Трол“ постави рекорд по гледаемост сред неанглоезичните филми на Netflix. Той имаше близо 76 милиона гледания, заради което режисьорът му – норвежецът Роар Ютаг, известен с Tomb Raider: Lara Croft, вече планира продължение.

Сюжетът се заплита някъде в норвежките планини, където гигантски трол се събужда от хилядолетен сън заради прокарването на тунел.

Чудовището се надига и започва своя поход към Осло, като унищожава всичко по пътя си. За да се справи с изчадието, норвежкото правителство събира съвет от военни, политици и учени.

В групата от експерти е и палеонтоложката Нора Тидеман (Ине Мари Уилман), чийто баща, ексцентричният фолклорист Тобиас Тидеман (Гард Б. Ейдсуолд), като дете й разказва истории за ужасни създания, които надушват християните само по кръвта им, но докоснат ли ги слънчевите лъчи, се превръщат в камъни.

Тази история няма как да не е увлекателна – режисьорът Роар Ютаг е мечтаел да снима филма от 20 години, силно повлиян от „Годзила“ от 1998 г. на режисьора Роланд Емерих.

Роар Ютаг.

Въпреки това „Тролът“ няма кой знае какви изненади и обрати – той е стандартен екшън с kaiju (както наричат ​​гигантските чудовища в Япония), в който сценаристите постоянно намигват на „Годзила“ и „Кинг Конг“.

По-критичните зрители дори биха упрекнали сценаристите, че са им спретнали парад на силно клиширани герои, поставени в още по-банални ситуации, които се развиват на фона на мътни норвежки пейзажи и протяжен норвежки фолклор.

От финалните надписи ще разберете, че са били включени и композиции на Григ, по-точно отделни мелодии от някакъв негов римейк.

Но най-сериозно впечатление правят специалните ефекти – те сякаш са еманация на постигнатия напредък в технологиите през последните 12 години.

Така „Трол“ е истинско чудо на чудесата на ниво изобретателност.

Затова и не се учудвайте защо всички са толкова ужасени от събуденото чудовище – и то е мегаизобретателно и щом си е наумило, че ще унищожи столицата, значи най-вероятно ще го направи. Не пропускайте следващите серии.