Кралският монетен двор на Великобритания със специална изненада за феновете на „Хари Потър“

По случай 25-та годишнина от публикуването на първата книга за най-известното момче магьосник – „Хари Потър и Философският камък“.

 

 

Кралският монетен двор на Великобритания, намиращ се в непосредствена близост до замъка Тауър в Лондон, пуска специални колекционерски монети, вдъхновени от „Хари Потър“, пишат световните медии.

Сградата на Кралския монетен двор.

На новите парични средства са изобразени Хари Потър, влакът „Хогуортс Експрес“, магьосникът Албус Дъмбълдор и училището за магии и вълшебства „Хогуортс“. Първата монета от колекцията – тази с магическия влак „Хогуортс Експрес“ – вече е пусната в продажба. Цените на монетите „Хогуортс Експрес“ варират от 11 лири за брилянтна бляскава версия с деноминация от 50 пенса и до 5215 лири за златна монета с деноминация от 200 лири.

В интерес на истината, първите две монети от колекцията ще бъдат украсени с лика на покойната кралица Елизабет Втора, а последните две – с портрета на новия британски крал – Чарлз III.

Тази колекция от монети служи като напомняне за прехода от най-дълго управлявалия монарх на Великобритания до първото появяване на крал Чарлз III върху монети на Обединеното кралство.“ – коментира Ребека Морган, директор на колекционерските услуги в Кралския монетен двор. Подобна промяна на портрета на управляващия монарх, по време на серия монети, е рядкост, допълват от Британския монетен двор. Затова не е чудно, че това допълнително прави колекцията много търсена и желана.

Апропо, илюстрациите върху монетите са дело на британския художник Джим Кей. Някои от тях са с променящи се изображения, които при въртене разкриват емблематичния белег на Хари Потър и числото 25 – препратка към  годишнината от първото лансиране на литературния шедьовър на Джоан Роулинг.