Всичко за фастинга – как за рекордно кратък срок да отслабнете

Най-накрая се появи начин да ядете всичко, което искате, и да отслабвате. Нарича се интервално гладуване или „фастинг“. Ето какво стои зад това понятие.

Голям брой диетолози вече потвърдиха ефективността на този метод за избавяне от излишните килограми.

През последните години този режим на хранене набра огромна популярност сред желаещите да свалят излишните килограми без много усилия.

Дълго време експертите пропагандираха редовното хранене, като ни уверяваха, че ако по пет пъти на ден сядаме на масата, това ще ускори метаболизма и ще спомогне за по-бързото отслабване. В резултат съвременните жени се боят да пропуснат закуската и се насилват да хапват дори и да не са гладни.

Наистина ли организмът ни има нужда от такъв режим?

Сравнително неотдавна западните специалисти стигнаха до извода, че няма нищо страшно да пропуснете първото за деня хранене и да си организирате „гладна стачка” чак до обяд или дори до вечеря. Нека това да противоречи на всичките принципи на правилното хранене, познати ни досега, но интервалното хранене действително помага за намаляване на теглото и за подобряване на здравословното състояние на организма.

В какво се състои методът

Интервалното гладуване е режим на хранене за отслабване, който се заключава в периодичен отказ от храна. Най-популярна е системата 16/8 – пълен отказ от храна за 16 часа и 8 часа, през които може да се яде. Подобно хранене принуждава тялото да изгаря мастните запаси. Основният плюс на фастинга е това, че не е необходим пълен отказ от храна, достатъчно е да се пропусне закуската, обядът или вечерята.

На емоционално ниво това е много по-лесно от пълното гладуване или разтоварващи дни само на сокове. Освен това няма никакви ограничения какви продукти да се приемат, а това означава, че човек може да си позволи понякога и да си угажда: с десерти, пържено, хляб, печива.

Принципът на интервалното гладуване

Отказът от храна в продължение на16 часа оптимизира секрецията на инсулин и това прави организма по-малко чувствителен към въглеводородите с висок гликемичен индекс, притъпява чувството за глад.

В интервалите на гладуване организмът започва да изгаря мастните запаси, без да се отвлича да преработва храна.

Нещо повече, празният стомах може „да си почине” – това повишава имунитета и подобрява хормоналния фон. Някои диетолози са уверени, че този принцип на хранене действа потискащо на възпалителните процеси в организма, регулира нивото на захарта в кръвта, подобрява мисловната  функция.

При съчетаване на интервално гладуване и силови тренировки може да се натрупа мускулна маса за сметка на изгарянето на мазнини, тялото да стане по-релефно и стегнато. Но без съответната подготовка, спортуването на гладен стомах ще е трудно.

Кога може да се яде

Най-напред всеки за себе си трябва да определи кога му е най-лесно да гладува – сутрин или вечер. Ако можете лесно да минете без закуска, сега можете с чиста съвест да пропуснете сутрешната овесена каша.

Например, вечеряли сте в 8 вечерта, значи в 12 часа на другия ден може хубаво да се наобядвате или, ако все още не сте огладнели, да изпиете едно лате с кроасан (и да продължавате да отслабвате!). Като смятаме и времето за сън, ще изкарвате без храна 16 часа. В 8 вечерта можете да си позволите обилна вечеря, паста (макарони, спагети) или месо с гарнитура.

За онези, които не могат да започнат деня без закуска, вечерните притичвания до хладилника са забранени. Сутринта може да си позволите, каквото искате. Обаче ако закусвате в 8 сутринта, то после 16 часа ще се наложи да се отказвате от съблазни. Но погледнете от другата страна – нямате никакви ограничение до това време.

За кого не е подходящо интервалното гладуване

За фастинг, както и за всяка диета, има противооказания, затова, преди да правите експерименти с тялото си, по-добре се консултирайте с лекар. Интервалното гладуване е противопоказано на хора с гастрит, проблеми с жлъчката и надбъбречните жлези, а също на бременни и кърмачки.