„Сан Себастиан“ започна с новия филм на Уди Алън

Новият филм на Уди Алън откри 68-ия международен филмов фестивал в Сан Себастиан. В условията на пандемия не спират въпросите – а защо тъкмо с този филм започна големият киномаратон, след като режисьорът му, по разбираеми причини, не можа да присъства лично?

 

Отговорът се крие в заглавието – Rifkin’s Festival („Фестивалът на Рифкин“).

Поглед към градчето Сан Себастиан.

Има и още една подробност – след като Уди Алън отдаде дължимото на градове като Ню Йорк, Лондон, Париж, Венеция, Рим и Барселона, дойде ред и на Сан Себастиан и „Фестивалът на Рифкин“ е сниман именно в красивия испански град. С помощта на оператора Виторио Стораро той е представен в целия си блясък и е истински земен рай. Освен това действието се развива в разгара на традиционния ежегоден филмов фестивал. Така че – при това положение – едва ли някой може да има възражения, че тъкмо този филм трябва открие тазгодишният фестивал.

Кадър от филма „Фестивалът на Рифкин“.

Ето накратко сюжетът на филма: Главният герой Морт Рифкин (в изпълнение на Уолъс Шон), е забавен възрастен американски евреин – интелектуалец. Той пише роман с амбицията да бъде сравнен, че е на „нивото на Джойс и Достоевски“. Обожава европейското кино и го преподава на студенти в университета. Попада на фестивала в Сан Себастиан благодарение на съпругата си Сю (Джина Гершон). Тя е по-млада от него, но не – не очаквайте да е 20-годишна. Около петдесет е и това изобщо не й пречи да започне любовна авантюра с френски режисьор пред очите на съпруга си. Рифкин не й остава длъжен и също започва флирт с испанката Джо Рохас (Елена Ананя), която е не само красавица, но е и известна много добра лекарка. Рифкин зарязва фестивалната програма и под предлог, че страда от куп болести, обикаля с красивата доктор Джо околностите на Сан Себастиан. Идилията би била пълна, ако доктор Джо не се оказа омъжена за самовлюбен и алкохолизиран художник.

Джина Гершон.

Същевременно съпругата на Рифкин е много горда с новия си любим – френският режисьор е окичен с лавров венец на премиерата на филма си „Апокалиптични мечти“ и получава наградата на името на Луис Бунюел. Сюжетът е пропалестински, а в интервютата си пред медиите награденият режисьор мърмори за необходимостта от политически послания и за възхода на жените – режисьорки.

Елена Ананя.

С образа на френския режисьор Уди Алън сякаш се шегува с днешните тесногръди френски режисьори, които са бледо копие на някогашната френска нова вълна.

Във „Фестивала на Рифкин“ Уди Алън цитира много култови персонажи от кинокласиката – от „Гражданинът Кейн“ от Орсън Уелс, „До последен дъх“ на Жан-Люк Годар и „Жул и Жим“ на Франсоа Трюфо, „Ангелът унищожител“ на Луис Бунюел, „8 ½“ на Фелини, „Поляната с дивите ягоди“  и „Персона“ на Ингмар Бергман. Рифкин дори играе шах със Смъртта – реплика към прочутата бергманова сцена от „Седмият печат“. „Смъртта“ му отпуска няколко години, но му препоръчва да не забравя редовно да си прави колоноскопия.

Кадър от „Седмият печат“.

Не всички филмови критици посрещнаха с аплодисменти новия филм на Уди Алън. Немалко от тях се подразниха от закачката му с френските режисьори и му припомниха, че някога представителите на френската нова вълна са искали да свалят от пиедастала идолите си – утвърдените вече имена в киното, които страдали от един и същи  проблем – с възрастта си били позагубили таланта си. За съжаление „Фестивалът на Рифкин“ не е най-доброто, на което е способен Уди Алън. Но все пак не е за пропускане – и заради кадрите от красивия Сан Себастиан, и заради киноцитатите на големите майстори. Очакваме с нетърпение да видим дали техни наследници ще бъдат наградени на финала на „Сан Себастиан“.