Връщат купола на Богословския факултет в София

Една от знаковите софийски сгради най-накрая ще бъде възстановена в автентичния си вид.

 

Много добра новина за софиянци – започна работата по проекта за възстановяване на една от най-емблематичните сгради в центъра на София – тази на Богословския факултет.

Главният вход на Богословския факултет.

Той се планира от декември 2020-а, когато правителството одобри сумата от над 3 млн. лева за ремонтирането на два варненски православни храма, Софийската духовна семинария и Богословския факултет на Софийския университет. Близо 2 200 000 лева от тях са предназначени за сградата на висшето учебно заведение.

Възстановителните работи по Богословския факултет започват.

Над 30 души ще работят по реставрацията на архитектурния паметник, като се очаква всички дейности по него да приключат до 22-ри март 2022 година. Освен пребоядисването на фасадата и упрекването на зданието, се очаква Богословският факултет да бъде отново украсен от знаковия си купол. Но малцина от младите жители на столицата са запознати с факта, че той е бил неизменна част от красивата постройка.

Богословският факултет преди Втората световна война.

Всичко започва през 1923 г., когато Богословският факултет е открит като основно структурно звено на Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Строежът на сградата започва след обявяването на независимостта на България през 1908-а и завърша шест години по-късно, но довършителните работи и стенописването продължават чак до есента на 1923 година. Проектът е дело на виенския архитект Фридрих Грюнангер, а стенописите – на Николай Ростовцев (български художник от руски произход). Архитектурният шедьовър се откроява с типичния си старобългарски стил.

Никола Ганушев.

Освен с красивия си купол, Богословският факултет се е славел и с прекрасната си фреска „Учредяване на Българската екзархия през 1870 година“. Тя се е намирала точно между купола и главния вход и била изрисувана от даровития български художник Никола Ганушев. Работата по нея се оценявала на 110 хил. тогавашни български лева, а за завършването на целия факултет били отделени близо 700 хил. лева – колосална сума по онова време.

Куполът и фреската все още се виждат.

За жалост, по време на англо-американските бомбардировки над София (10 януари 1944 г.) през Втората световна война, сградата била силно засегната. Прекрасният купол и централната ѝ фреска били изцяло унищожени, като след това така и не били възстановени.

Тук е мястото да разкрием, че освен купола, е предвидено да бъде „възкресено“ и платното на Никола Ганушев, но за него все още се търсят парични средства.