„Кинг Конг“ – „Жорж Помпиду“ в ремонт за четири години

Културният център „Помпиду“, една от най-известните културни забележителности в Париж, в който се съхранява една от най-големите колекции на съвременно изкуство в Европа, затваря врати до 2023 година.

 

„За този период от време в него ще бъде извършен сериозен ремонт“ – обяви френският министър на културата Розлин Башло.

Ренцо Пиано.

Центърът е проектиран от архитектите Ренцо Пиано и Ричард Роджърс, като за времето си – открит е през 1977 г. –  архитектурното му изпълнение е изключително новаторско. Днес обаче сградата има нужда от потягане.

„Имаме две възможности“ – обяви Розлин Башло и уточни, че при едната центърът се ремонтира, но остава отворен за посетители, а при втората – той изцяло спира да работи.

„Избрах втория вариант, защото той ще продължи по-кратко време и ще бъде малко по-евтин от първия“ – обясни Башло.

В действителност още през 2017 г. директорът на Центъра „Помпиду“ – Серж Ласвиниес обяви, че има планове в музея да бъде извършен сериозен ремонт, като се предвиждаше в него да бъдат вложени най-малко 100 милиона евро. Само подновяването на външните ескалатори се очакваше да струва 19 милиона евро, като работата по тях започна още през септември 2019 г., но на следващата година се наложи временно спиране заради COVID-кризата.

Серж Ласвиниес.

Както всички културни центрове в Париж и Центърът „Помпиду“ бе затворен по време на първата вълна от коронавирус – от март до юни. После за известно време отвори врати, но в края на октомври отново трябваше да преустанови работа. Така външните ескалатори останаха недовършени. През месец май се очаква те да заблестят като чисто нови.

В радикалния дизайн на сградата ескалаторите са най-голямата атракция заради червения си цвят. Интересни са и сините климатични тръби, които сякаш изграждат лабиринт; впечатляващи са и зелените водопроводни тръби, както и жълтите кофражни системи. И всички тези конструкции имат нужда от ремонт. За последно Центърът „Помпиду“ е бил ремонтиран в периода между 1998 и 2000 година, като тогава това е струвало 88 милиона евро.

През 2017 г., когато отново се заговори за необходимостта от потягане на сградата, Ласвиниес бе категоричен, че макар и някои от климатиците вече да изпълняват чисто декоративни функции, те няма да бъдат демонтирани.

Това разочарова онези от парижаните, които не харесват Центъра „Помпиду“. Колкото и да звучи странно, „Помпиду“ има врагове, които още в края на 70-те години на ХХ век протестираха срещу строежа на сградата и дори заведоха дела срещу проектантите й.

Когато Центърът „Помпиду“ отвори врати през 1977 г., архитектурният наблюдател на авторитетния вестник „Монд“ нарече сградата „Кинг Конг“. Други бяха по-деликатни – обявиха, че обектът е в постоянен режим на строеж със странното си скеле отпред. И до днес парижани изпитват смесени чувства към „Помпиду”. Онези, които не харесват културния център, ще ви кажат:

„Най-добрата гледка към Париж може да се види от терасата на покрива на „Помпиду“ – на върха му има шикозен ресторант. Оттам може да видите най-известните парижки забележителности, а и получавате бонус – пред погледа ви няма да се изпречи нито един Кинг Конг – най-вече Центърът „Помпиду“.

Независимо от антирекламата, „Помпиду“ е сред любимите туристически дестинации на туристите, пристигащи във Франция. През 2019 г. той е посетен от 3.2 милиона души. Любопитна подробност е, че макар и официално да е обявено, че центърът разполага със 120 000 произведения на изкуството, в него са изложени само 5 на сто от тях. И никой от отговорните фактори във Франция не предвижда увеличаване броя на показваните творби. Защото апетитът идва с яденето – който веднъж е посетил „Помпиду“ за първите 5 процента, след година – две, ще дойде да види и следващите пет.