Цялата истина за витамин С

Популярно е мнението, че витамин С помага в борбата с настинките и предпазва тялото от сезонни заболявания. Ново проучване на учените, обаче, казва друго.

 

С идването на дъждовете и студеното време рискът да се разболеем и да лежим няколко седмици с температура става по-висок. Опитваме се да се облечем по-топло и при най-малкия признак на настинка започваме да пием различни лекарства и витамини.

Мнозина от нас са чували, че витамин С е най-добрата профилактика на сезонните заболявания, а приемът му осигурява защита на тялото от хипотермия и укрепва имунната система. Но дали е вярно, че витамин С е в състояние да ни предпази от простуда, кашлица и други неприятни заболявания.

Малко история    

Популяризирането на витамин С като панацея срещу всякакви настинки започва през 70-те години на ХХ век, когато Линус Паулинг, носител на две Нобелови награди, публикува книга за специалната роля на витамин С. Самият учен цял живот страдал от хрема и кашлица, докато по съвет на лекар не започнал да приема витамин С всеки ден. В монографията си „Витамин С и настинката“ Полинг се аргументира в полза на терапевтичните свойства на витамина. Книгата веднага става популярна както сред обикновените хора, така и сред медицинската общност, в резултат на което милиони по света бяха убедени, че дневният прием на аскорбинова киселина е необходим за доброто здраве.

Какво е витамин С и защо тялото се нуждае от него?

Витамин С или аскорбиновата киселина е антиоксидант, необходим за производството на колаген в кожата. Колагенът е най-разпространеният протеин в тялото на бозайниците. Основната му задача е да даде на нашата кожа и различни други тъкани здравина и еластичност. Колагенът също така защитава кръвоносните съдове, костите, ставите, органите и мускулите, и е защитна бариера срещу болести и инфекции.

Витамин С е от съществено значение за имунната система, тъй като стимулира производството на антитела и работата на левкоцитите. С помощта на аскорбиновата киселина се произвежда интерферон, който помага на организма да се бори с вирусите.

Вярно или невярно: Витамин С помага да преборим настинките                                                                                                                 

През последните години са проведени няколко проучвания, по време на които са открити много интересни факти за витамин С и неговия ефект върху човешкия организъм. На уебсайта на Cochrane Community (международна организация с нестопанска цел, която изучава ефективността на лекарствата и техниките) бе публикувано най-новото и актуално изследване по темата, от което могат да се извлекат няколко важни факта.

За съжаление новините са разочароващи: Витамин С не предпазва от простуда. Приемът му не намалява риска да се озовем в леглото с температура. Но взимането на Витамин С по време на заболяване помага да се изправим по-бързо на крака и да се върнем към обичайния си начин на живот.