Кийра Найтли отказва да се снима без дрехи

Британската актриса Кийра Найтли обяви, че повече няма да се снима гола във филми, режисирани от мъже. Тридесет и пет годишната звезда от „Гордост и предразсъдъци“, „Ана Каренина”, „Карибски пирати”, „Изкупление” и „Ритай като Бекъм“ заяви, че част от нейното решение е нежеланието й да съдейства за „мъжкия поглед“ – в теорията на феминизма, така се нарича образът на реалността от гледна точка на хетеросексуален мъж.

 

„За мен няма абсолютно табу (върху еротиката), но не и с мъж режисьор, – заяви тя в интервю за подкаста на Chanel Connects. – Отчасти това е гордост, а отчасти – мъжки поглед”.

От 2015-а., когато стана майка, Найтли включи в договорите си клауза да не се снима с голо тяло. Освен това тя си запазва правото да не участва в креватни сцени, ако ги смята за неприемливи за себе си.

„Не съм готова да участвам в тези ужасни секс сцени, където всички са омазани в масла и пъшкат. Не ми е интересно. Понякога си казвам: да, в този филм еротичната сцена би била на мястото си и някой трябва да изглежда секси, но потърсете друг за тази работа. Имам достатъчно високо мнение за себе си, и тялото ми вече е родило два живота, така че просто не искам да стоя гола пред група мъже „, казва тя.

Найтли счита, че когато филмите разказват за женския опит и преживявания, би било редно те да бъдат режисирани от жени.

„Ако историята е за майчинството, за това колко необикновено е женското тяло и как изведнъж започвате да виждате себе си по съвсем различен начин, как се случват промени в тялото, които преди майчинството е трудно да си представите, тогава бих предпочела да изследвам този процес заедно с жена режисьор, която може да разбере всичко това, – казва Найтли. – Но сега би ми било много некомфортно да се опитвам да въплътя мъжката гледна точка за нещата“.

Най-новият филм на Найтли е комедията-драма Misbehaviour, която излезе миналата година. Лентата разказва за феминистко движение през 70-те години на ХХ век в Лондон, опитващо се да провали конкурс за красота.

По-рано актрисата заяви, че забранява на дъщеря си да гледа анимационни филми на Уолт Дисни, в които жените са изобразени по начин, който тя не харесва.

Членовете на движението MeToo срещу сексуалното насилие в киното, и в други индустрии, повдигнаха въпроса за етичното отношение към актрисите при заснемането на еротични сцени. Сега много студии наемат специални „координатори на секс сцени“, чиято работа е да се уверят, че изпълнителите в такива епизоди се чувстват комфортно и към тях се отнасят с уважение.

Кийра Найтли казва, че по принцип не е против секса във филмите, но това вече не е за нея.