Virgin Galactic показа интериора на кораба за космически туристи

Салонът на VSS Unity напомня повече бизнесджет, отколкото кабина на обичайните космически кораби. Илюминаторите по целия корпус позволяват на пътниците да наблюдават космоса и земята, без да стават от местата си.

 

Virgin Galactic публикува видеоклип, в който може детайлно да се разгледа интериора на космически кораб VSS Unity. Салонът му беше разработен със съвместните усилия на Virgin Galactic и базираното в Лондон студио за дизайн Seymourpowell. Интериорът е изпълнен в пясъчни и сини оттенъци, което трябва да създава асоциация с пустините и океаните. Интериорът и скафандрите, които разработва Under Armour, са в едни и същи цветове.

„Започнахме с интериора и изградихме около него целия кораб – той ще позволи на хиляди хора да реализират мечтата си за пътешествия в космическото пространство” – разказа сър Ричард Брансън по време на кратката конференция в Zoom.

За пътниците в Unity са предвидени специални кресла, чиято ергономика ще бъде разработена според индивидуалните особености на всеки космически турист. Креслата трябва да осигурят комфорт и в състояние на безтегловност, по време на претоварване, и при гравитация. Над главите на пасажерите са разположени 12 илюминатора.

Интериорното LED-осветление в салона променя цветовете си взависимост от фазите на полета и се изключва изцяло, когато Unity достигне най-отдалечената точка от земята. Подобно осветление имат и илюминаторите  – то е разположено около рамките и не специалните места, за които космическите туристи ще могат да се държат по време на безтегловност. В задната част на кораба е монтирано огледало, в което се отразява целия салон. С негова помощ астронавтите ще могат да наблюдават сами себе си, докато се движат из кораба в състояние на безтегловност.

Засега точната стойност на космическите пътешествия е неизвестна – в сайта на Virgin Galactic се съобщава, че тя ще надхвърля 250 хил. долара. Няма информация и за датата на първия полет. По думите на шефа на космическото направление Джордж Уайтсайдс, компанията трябва да изпълни още няколко изпитателни полета, преди да може да започне да продава билети. Той подчерта, че VSS Unity ще бъде използвана не само за туристически полети, но и за научна работа.