„Игра на тронове“: Шестият том на поредицата излиза догодина

Прекрасна вест за феновете на хитовата фентъзи поредица, която успя да покори света. Публикуването на шестия том наближава все повече, а авторът му – Джордж Р.Р. Мартин, разкри нови подробности за бъдещия шедьовър, озаглавен „The Winds of Winter“ (Ветровете на зимата). Ето какво се знае до този момент.

 

По всичко изглежда, че времето, прекарано под карантина, е било много продуктивно за американския писател: „Изолацията ми помогне с писането. Всекидневно прекарвах многобройни часове, работейки върху „Ветровете на зимата“ и все повече се доближавам до завършването на книгата. Вчера написах нова глава, преди три дни – още една, а миналата седмица – друга. Но това не означава, че романът ще бъде готов утре или публикуван следващата седмица. Все пак става дума за една огромна книга и ми остава още много работа по нея. Повече време прекарвам във Вестерос, отколкото в реалния свят… И в Седемте кралства положението не е никак розово… но може би не е чак толкова зле, колкото при нас.“ – написа Джордж Мартин преди броени дни в блога си.

Джордж Р.Р. Мартин.

Напоследък посетих Церсей, Аша, Тирион, Сер Баристан и Арео Хота (част от персонажите). Следващата седмица пък отново ще отида в Браавос (град в поредицата).  Имах ужасни дни, които ме депресираха, имах и добри дни, които ме мотивираха, но като цяло съм доволен как се развиват нещата… Но сега ви моля да бъда извинен, Аря ме вика. Мисля, че ще убие някого.“ – обяснява с хумористична нотка американският Толкин.

Петте издадени книги на български език от издателство „Бард“ .

Впрочем, това лято 71-годишният литературен гений трябваше да присъства на 78-то издание на CoNZealand (световна конвенция за научна фантастика) в Нова Зеландия. Но заради пандемията събитието бе отложено. Въпреки това Джордж Мартин не съжалява: „Последното нещо, от което имам нужда в момента, е едно дълго разсейване, което да ме отдалечи от работата ми. Винаги мога да постя Уелингтън през идната година, когато с COVID-19 и „Ветровете на зимата“ ще е свършено.“ Още един намек, че книгата може да бъде издадена през 2021 година.

Очаква се, че шестият том ще успее да утеши множеството почитатели на поредицата, които останаха силно разочаровани от финала на едноименния сериал, излъчен по HBO. Впрочем, ако първите пет сезона на телевизионната поредица следваха петте издадени книги, следващите сезони поеха в съвсем друга посока поради липсата на нов роман. Остава да видим дали Джордж Р. Р. Мартин е почерпил вдъхновение от американския сериал, или е решил да продължи с историята по свой собствен начин.

Героите от сериала.

Да припомним, че писменият труд на Джордж Мартин печели няколко пъти престижната награда „Локус“, номиниран е и за отличията „Небюла“, Световната награда за фентъзи и Британските фентъзи награди. Предвижда се след лансирането на „Ветровете на зимата“ да дойде ред и на следващия седми том – „Мечта за пролет“ (A Dream of Spring).