“Хари Потър и Стаята на тайните“: Три неизвестни факта за филма

Втората част от култовата сага на Дж. К. Роулинг, която си заслужи 879.2 млн. долара приходи, вероятно е сред любимите за милиони хора по света. Но те едва ли се замислят за подробностите, съпътстващи снимачния процес на кинолентата. Представяме ви три от тях:

 

1. Гилдрой Локхарт – трудният избор

Кадър от втория филм с Даниъл Радклиф и Кевин Брана.

Във втората част на сагата читателите се запознават с много непознати персонажи: Луциус Малфой, домашното духче Доби, Конрелиус Фъдж и други. Но изборът на актьор, който да се превъплъти в образа на ексцентричния, амбициозен и самовлюбен магьосник Гилдрой Локхарт, не се оказва фасулска работа. Три от най-големите фаворити са шотландецът Алън Къминг ( „Златното око“ (1995), „Деца шпиони“ (2001-2003), „Х-Мен 2“ (2002) ), англичанинът Хю Грант („Четири сватби и едно погребение“ (1994), „Дневникът на Бриджит Джоунс“ (2001), „Мъжът от U.N.C.L.E.“ (2015) ) и северноирландецът Кевин Брана („Хамлет“ (1996), „Тор: Богът на гръмотевиците“ (2011), „Убийство в Ориент Експрес“ (2017) ). В края на краищата е избран Кевин Брана, а снимачният екип не съжалява – артистът изиграва безупречно поверената му роля.

Бившите влюбени – Кевин Брана и Ема Томпсън.

Любопитно е да се спомене, че Гилдрой Локхарт не се появява в петия филм „Хари Потър и Орденът на феникса“, въпреки че героят му го прави в книгата. Причината е, че бившата му съпруга Ема Томпсън, с която са женени от 1989-а до 1995-а, играе професора по пророкуване Сибила Трелони в петата част. А тъй като нейната роля е по-важна от тази на бившия преподавател по Защита срещу Черните изкуства, и фактът, че бившата съпрузи не се долюбват особено, е разбираемо защо продуцентите избират да запазят Сибила вместо Гилдрой.

2. Стаята на тайните – най-големият декор

На всички фенове на поредицата е ясно каква съществена роля играе стаята на Салазар Слидерин във втората част. Ето защо деликатната работа по конструирането на огромната зала е поверена на главния декоратор Стюарт Крейг. Готовият му шедьовър е висок 76 м. и широк 37 м., превръщайки го в най-големия декор строен някога за филм от сагата „Хари Потър“. В сравнение с него Голяма зала е висока само 42 м. и широка 12 метра.

Добре е, че след снимките на втората лента снимачният екип не го унищожава, защото щеше да му се наложи да го построи наново за екранизацията на „Хари Потър и Даровете на Смъртта: Втора част“. Да припомним, че в последния визуален разказ за момчето магьосник, Рон и Хърмаяни слизат в Стаята на тайните за много важна мисия.

3. Рупърт Гринт – арахнофобът

Верният другар на Хари Потър изпитва панически страх всеки път когато види някой паяк, но това важи с пълна сила и за артиста Рупърт Гринт. Самият актьор неведнъж е признавал, че снимките в Забранената гора и срещата с осмокракия приятел на Хагрид – Арагог – са му били най-неприятните. Но от друга страна успява да убеди блестящо публиката, че не е добре да си имаш работа с гигантските чудовища с четири очи.