Възходът на роботите – стимул за Шанхай

Роботиката променя производството в Китай.

Като се започне от екзоскелети, използвани във физическата рехабилитация, мине се през партньори при играта тенис на маса и се стигне до работна ръка в селското стопанство или в сектора на услугите – роботите винаги са в помощ на човека.

Шанхай е в челните редици по производство на роботи за промишлеността в продължение на повече от 40 години, съобщава China Daily.

В ресторант за топла храна в града могат да бъдат видени 11 робота, които помагат на персонала да посреща гостите и да разнася ястията. Малките роботи не само предлагат на посетителите ново изживяване, но и спестяват на собствениците средства за заплати.

„Роботите могат да доставят по три ястия наведнъж, а човек може да донесе само едно или две“, заявява Лан Джи, отговарящ за персонала в ресторанта.

Тъй като в Шанхай има над 7800 кафенета и нужда от 23 000 бармани, роботите помагат да се запълни недостигът на персонал в кафе индустрията.

В квартал Минханг, робот, разработен от Jaka Robotics, може да направи 500 чаши кафе на ден и да съперничи на бармана в „изкуството на латето“. На двама обучени бармани им трябват осем часа, за да приготвят 500 чаши кафе, като всеки от тях печели около 8000 юана (1108 долара) на месец.

През 2021 г. китайският пазар на роботи в сектора на общественото хранене се е увеличил повече от два пъти на годишна база до 84 млн. долара, като компаниите Keenon Robotics, Pudu Robotics, Суджоу Панголин Робот и Пекин Орион Стар Технолоджи заемат първите места, според доклад на американската фирма за пазарни проучвания International Data Corp.

С пазарен дял от 48.6% Keenon Robotics има най-голям годишен темп на растеж от 153.4 процента, се посочва още в доклада.

„Смятаме, че китайският сектор на роботите за хранене е преминал своето детство и вече се превръща в тийнейджър“, с гордост заявява Ли, чиято компания е базирана в Шанхай и предлага своите услуги и продукти в Северна Америка, Европа, Близкия изток, Япония и Южна Корея.

За Фанг Минглун, професор в Шанхайския университет, възходът на роботите е мечта, превърнала се в реалност. Осемдесетгодишният учен е движещата сила на разработването на първата партида индустриални роботи в Шанхай през 80-е години на миналия век. Той отдавна е убеден, че роботите могат да бъдат от полза за хората, като изпълняват най-различни дейности.

„Още през 80-е години на миналия век написах статия, озаглавена „Инструменти за производство и помощници в живота“. Изминаха повече от три десетилетия и аз мисля, че моето виждане е все още актуално“, завявява Фанг и продължава:

„Вярвам, че по-нататъшното развитие на роботите ще играе много важна роля в развитието на човешкото общество. За да бъдем по-конкретни, те ще променят начините ни на производство и начина ни на живот“, изтъква Фанг.

Очаквайте подробности.