Във Великобритания пуснаха кукла Барби със синдрома на Даун

От компанията Mattel обявиха, че пускат в продажба във Великобритания първата кукла Барби със синдрома на Даун.

 

 

 

Така те ще разширят линията Fashionistas, като включат в нея и персонаж със специфичното хромозомно увреждане.

„Така повече хора ще могат да видят себе си в куклата Барби“, посочват от Mattel.

Първото лице на кампанията е Ели Голдщайн – модел със синдром на Даун, която наскоро засне първата си корица за Vogue и която в досегашната си кариера е снимала за ASOS, Gucci Beauty и Adidas.

В първия си коментар за куклата, Ели сподели, че прелива от положителни емоции.
„Много се радвам, че вече има Барби със синдрома на Даун. Когато видях куклата, загубих ума и дума – тя означава много за мен и се чувствам изключително поласкана и горда, че създателите на Барби избраха тъкмо мен, за да съм лицето на куклата. Разнообразието е важно за мен и хора като нас не трябва да се крият, а да живеят нормално – сред всички останали“, добави Ели Голдщайн.

По отношение на самия процес на създаване на куклата от Mattel обясниха, че куклата
е с по-различни пропорции – тя има по-дълъг торс, за да отговаря пропорционално на физиката на жена със синдром на Даун. Тя е с по-малки уши, по-плоско носле и  бадемовидни очи.

Освен това дланите на куклата имат само една линия – характерен белег за хората с хромозомното увреждане, причиняващо синдрома на Даун. Не на последно място куклата Барби е и с розови ортопедични обувки.
Керъл Бойс – главният изпълнителен директор на Асоциацията на хората със синдрома на Даун, коментира появата на новия модел Барби: „Ние сме единствената благотворителна организация в Обединеното кралство, подкрепяща всички хора със синдрома на Даун.

Често чуваме оплаквания от семейства, които смятат, че децата им остават скрити от обществото. Ето защо ние приветстваме факта, че децата от нашата общност ще могат да играят с кукла, която представлява тях и техния живот. Очакваме с нетърпение да я видим на рафтовете заедно с Барби, които носят слухови апаратчета или използват инвалидни колички, за да помогнем за тяхното приобщаване“.

Линията Barbie Fashionistas за 2023 г. се предлага в Обединеното кралство с предварителна поръчка през Smyths, с препоръчителна цена на всеки един от моделите на куклата Барби – 13.99 паунда. Според статистиката във Великобритания има около 47 хил. души със синдрома на Даун.