Нови модели Барби – с витилиго и без коса

Производителят на кукли Барби пусна на пазара нов модел – с витилиго и и без коса. Идеята зад новата линия е обогатяване на асортимента.

 

 

 

 

Mattel – компанията, която стои зад популярната играчка, обяви официално, че с новите модели демонстрира „многоизмерен поглед към красотата и модата“.

Витилиго е кожно заболяване, което представлява депигментация на кожата на определени места. Според Mattel през изминалата година прототип на Барби с витилиго бил качен на страницата на компанията в „Инстаграм“ и събрал най-много харесвания. Колкото до куклата Барби без коса производителите са много лаконични: „Ако някое момиче страда от косопад, независимо от причината, то ще види отражение на себе си сред разнообразието от кукли.“

За отбелязване е, че миналата година Mattel разшири асортимента си и с кукли Барби с протезирани крайници. За целта в производствения процес бе включена и защитничката на хората с увреждания – 12-годишната Джордан Рийвс, родена без лява предмишница.

Бяха представени и други кукли Барби от линията Fashionistas 2019 – включително с прически с добавени плитки, с по-реалистичен външен вид (по-малък бюст, по-широка талия, по-мускулести ръце) и с избираем пол, за които Banker Special подробно писа. https://special.bg/kukla-barbi-s-izibiraem-pol/.

Но най-продавани кукли от линията Fashionistas през 2019 г. се оказаха Барбитата в инвалидни колички и с протезирани крайници.

Иначе още преди три години – през 2017-а – Mattel представи първата Барби, носеща хиджаб, като две години по-рано – през 2015-а, тя се зареди с над 170 „разнообразни модела“ кукли Барби. Преди това производителите Mattel често бяха обект на критики, че поддържат само един идеал – слабата, най-вече бяла кукла Барби.

От друга страна през годините Барби непрекъснато се е променяла.

Ето няколко примера:

Първата кукла Барби от 1959-а е създадена по образ и подобие на Лили – проститутка от немски комикс. Очаквано, тя е с много тежък грим, 30-годишна. След 1960 г. черните линии върху клепачите изчезват и Барби се захваща за работа – има я в 60 модела – представляващи различни професии, включително и типично мъжки, като шофьор на камион и пожарникар.

През 1969 г. се появява първата кукла Барби афроамериканка. Тя отразява борбите на афроамериканците за повече права.

През 1977 г. на пазара е пусната характерната Барби с калифорнийска усмивка – щастлива, с кръгло лице, с чип нос, с руж и извити мигли.

През 1980 г. от Mattel лансират серията „Куклите Барби на света“. Тя е резултат на глобализацията и в нея освен афроамериканката има още 10 вида кукли – с по-различен цвят на кожата и с най-различен цвят на очите – общо в девет нюанса. Сред тях са испаноговорящата Барби, италианката, „източната“, парижанката, британката.

През 1987 г. се появяват и куклите роднини – родителите, бабата и дядото на Барби. Така тя вече може да се похвали с богат антураж от 70 приятелки и родственици.

Десет години по-късно – през 1997 г. – куклата Барби е като обсебена от аксесоарите – има всякакви неща – включително гребенчета за кучета и електрически уреди за къщата си. И най-важното – 40 различни вида домашни любимци.

През 2000 г. се появява куклата Барби с реалистични пропорции на тялото, тъй като производителите изведнъж се сещат, че само една на 100 хил. жени се ражда с идеални мерки. Децата обаче никак не са въодушевени: „Ако искаме нещо реалистично, достатъчно е да се погледнем в огледалото“ – пишат момичета в интернет форумите.

През 2010 г. най-после идва ред на ИТ-Барбито, което е с вградена камера, може да снима 30-минутни видеа и е с USB-порт.

Но създателите на Барби изобщо не спират дотук – през 2014 г. художникът Николай Лам, предлага куклата да не е с идеални пропорции, снабдявайки я  със специални стикери – така по избор куклата ви може да се сдобие с акне, целулит, стрии. Добрата новина е, че тези стикери се махат и Барби отново прилича на себе си.