В Русия жалят Бандерас, че продава къща. Припомнят Слънчев бряг

Холивудският актьор Антонио Бандерас продава вилата си във Великобритания. По този повод руски медии разпространяват новината сред богатите руснаци в Обединеното кралство. Но предупреждават да се внимава – да не се допусне неизгодна сделка, какъвто случай са имали няколко руски знаменитости в Слънчев бряг. Ето още любопитни подробности.

 

От компанията посредник в продажбите на недвижими имоти Savills обясняват, че към вилата на Бандерас има интерес, но е доста съмнително дали звездата ще успее да го продаде на обявената цена. Според експерти испанският актьор може да попадне в капана, в който се озовават и много руски знаменитости – купуват си жилища на космически цени, а после ги продават дълго и мъчително, като включително трябва да правят отстъпки.

Домът на Антонио Бандерас и приятелката му Никол Кимпъл в Съри.

Към днешна дата домът на Бандерас – Darien House, който е 500 кв. м. и е разположен в графството Съри, в околностите на Лондон, се продава на цена от 2.95 млн. паунда. Имотът се намира в селцето Кобъм, което е известно с различните си спортни школи и е разположено само на 35 минути от центъра на Лондон. Ръководителят продажби в Savills Саймън Ашвел дебело подчертава, че в района е разположена и тренировъчната база на английския футболен клуб „Челси“.

Ашвел обяснява, че няколко британци са проявили интерес към офертата, включително са поставили въпроса и за възможни отстъпки. „Във Великобритания е прието цените да се предоговарят, но когато става дума за имот от типа на Darien House, възможната отстъпка е само 2% от обявената цена“ – уточнява Ашвел.

Той разяснява и че „дребният детайл“, че става въпрос за дома на световно известен актьор увеличава интереса на потенциалните купувачи и на медиите. Но този факт не бива да е причина за повишаването на цената. „Но е много вероятно да увеличи времето, в което жилището ще е в продажба“, продължава Ашвел.

И други агенти на недвижими имоти се съгласяват с него – Едуард Морган от Knight Frank твърди, че през изминалите години много известни личности са продавали имотите си, като невинаги това е водело до увеличаване на цените им, а до по-голяма конкуренция сред потенциалните купувачи.

Съри.

Това че някоя известна личност продава имота си означава, преди всичко, че потенциалните купувачи бързо ще научат за продажбата. Звездният статус увеличава шансовете за продажба на имота на максимално висока цена, но само при едно условие – ако въпросната персона се ползва с уважението на феновете си, а не се къпе само в скандална слава.

Бандерас се премества във Великобритания през 2015 г. след развода си с Мелани Грифит. След раздялата двойката продава дома си в Лос Анджелис, където двамата актьори са живели заедно близо 15 години. Премествайки се в Съри, Бандерас обяви, че приключва с купоните и вече през свободното си време само ще се разхожда. Неотдавна обаче актьорът огорчи британците, заявявайки, че напуска Англия и ще се върне в родната Испания – по-конкретно в любимата Малага.

В Savills имат цял рускоезичен отдел и работещите в него са особено заинтригувани дали имотът – целият от стъкло и метал, ще предизвика интереса на потенциалните купувачи от Русия. Не е без значение и че Бандерас е особено популярен в Русия. Разбира се, най-важен е интериорът на продавания дом.

Руснаците, например, предпочитат белокаменните стени и никак не харесват сградите с характерни червени тухли, които са се строели по времето на кралица Виктория и които са в основна архитектурна забележителност в цели райони на Лондон, а също така и в предградията – уточняват от Savills. Освен това, за разлика от британците, които обичат стари исторически постройки от XV-XVII в., за руснаците това далеч не са най-привлекателните пространства за живеене.

Домът на Долче и Габана на Лазурния бряг.

Освен вилата на Бандерас в момента се продава и вилата на модните дизайнери Доменико Долче и Стефано Габана, която се намира на Лазурния бряг. Те са живели в нея в продължение на няколко години до 2012-а. Домът им се продава за 17 млн. евро. Вилата е на три етажа и е с обща площ 437 кв. метра. Терасите гледат към морето, тя е с пет спални с вани, а отделно има и къщички за гости.

Също като световните знаменитости и руските представители на шоубизнеса си купуват луксозни имоти по всички краища на света. Певицата Ирина Алегрова, например, има квартира в Маями за 130 млн. рубли. Често почива и в дома си в Тоскана, която е купила за 232 млн. рубли.

Домът на Ирина Алегрова в Тоскана.

Певецът и хореограф Борис Мойсеев си бе купил апартамент в луксозния небостъргач в „Бурж-Халифа“ в Дубай. След като го продаде, вложи 75 млн. рубли в хореографската си школа в Маями.

Певецът и бизнесмен Григорий Лепс с огромно желание си купи вила с с четири спални в Тайланд, на остров Пукет. За него той плати 92 млн. рубли, но после близо четири години му търси купувач.

Къщата на Григорий Лепс на остров Пукет.

Но най-скандална е историята с покупка на недвижими имоти от преди кризата през 2008–2009 г., отбелязват руски медии. Те припомнят как певицата и актрисата Лолита Милявска си купила няколко апартамента в България – в жилищния комплекс – „Емералд“. Взимайки пример от нея, с ново лятно жилище се обзавели и певците Надежда Бабкина, Максим Фадеев и Филип Киркоров. Но да се живее на Слънчев бряг се оказало мисия невъзможна – до луксозните им апартаменти имало свинеферма, а съвсем близо до тях, направо в морето, се изливали силно замърсени отпадъчни води. Не на последно място се оказало, че жилищният комплекс е построен незаконно – на земя, собственост на друг собственик.

„Емералд“ в Слънчев бряг.

„Но всеки купувач рискува – малко или много“, ще кажем ние, за да отмием срама от челото. А както практиката показва, руските звезди не са сред най-големите късметлии стане ли въпрос за покупка на луксозни жилища. На тях често пъти им се налага сериозно да почакат, преди да успеят да продадат някое свое луксозно бижу.

Къщата на Наоми Кембъл, построена по проект на Заха Хадид.

Такъв пример е уникалната къща в Подмосковието, построена по проект на световно известната архитектка Заха Хадид по поръчка на бизнесмена Владислав Доронин. Руският милиардер я подарява на любимата си по онова време – супер-модела Наоми Кембъл. След като се разделят, Доронин обявява къщата за продажба. От агенцията „Метриум Премиум“ дълго време чакат купувач и такъв все още не е намерен. Да, къщата е уникална – но прекалено нестандартна, морално остаряла и … на твърде висока цена. Ето защо е напълно възможно още дълго време да не си намери купувач.