В Русия вече няма да пият френско шампанско

Руският президент Владимир Путин даде зелена светлина на промяна в законодателната уредба, регламентираща продажбата на алкохолни напитки. От сега нататък само руските производители ще имат право да слагат на бутилките си етикета „шампанско“.

 

Вносните питиета ще се наричат „пенливи вина“. Тази промяна ясно показва, че руските законотворци няма да се съобразят с факта, че на територията на Европейския съюз, френските производители са си извоювали правото тяхното шампанско да се смята за най-доброто и единствено по рода си.

В отговор на решението на московските власти френският производител „Моет“ обяви, че спира износа за Русия за няколко дни. В писмо до руските си клиенти, цитирано от „Ведомости“, френската компания обяви, че трябва да сертифицира наново продуктите си, а това ще ѝ струва милиони рубли.

Френският производител ще трябва да смени етикетите си и да преименува еликсирите си. Реално от 50-те милиона литра вино и шампанско, внасяни всяка година в Русия, 13% идват от Франция, а от тях 2% се падат на „Моет“.

В Русия понятието  „шампанско“ се използва от повече от 90 години – първи Сталин въвежда за масова употреба термина „съветско шампанско“. Алкохолната напитка е създадена в края на 30-те години с идеята да е достъпна за всички.

След разпадането на СССР „съветското шампанско“ се превръща в синоним за пенливо вино от нисък клас. Въпреки това то продължава да бъде популярно в родината си. В същото време производителите на шампанско във Франция години наред водят битка да защитят своята марка и да я наложат и на руския пазар.

Според френските анализатори с новата законодателна промяна руските власти желаят да насърчат местните производители на пенливи вина и по-специално тези в Крим, които след анексирането на полуострова през 2014 г. получиха пълен достъп до руския пазар. Едно от най-популярните кримски вина в момента е Novy Svet, а неговият собственик – Юрий Ковалчук е много добър приятел на руския президент.

Владимир Путин, който не крие, че обича хубавото вино, повлия за покачването на акциите и на друга популярна марка руско шампанско – през януари т.г. руският президент обяви, че след края на политическата си кариера ще смени професията и ще започне работа в компанията Абрау-Дюрсо.