В петия сезон на „Короната“ – скандалното интервю на Мартин Башир с Даяна

В петия сезон на „Короната“ (The Crown) е включено интервюто на Лейди Даяна по Би Би Си от ноември 1995 година. Ето повече подробности около тази идея на сценаристите.

 

След като стана ясно, че ще има и пети сезон на „Короната“ по Netflix, започнаха и догадките – кой ще участва и как ще се развива сюжетът. И то с основателна причина. Четвъртият сезон бе белязан от появата на Даяна Спенсър, по-известна като принцеса Даяна. Бе логично, че действието в следващите епизоди ще се развива през 90-те и че ще е посветено на раздялата и развода на принц Чарлз и лейди Даяна. По информация на The Telegraph, създателят на сериала Питър Морган ще включи в петия сезон шокиращото интервю на Даяна по Би Би Си, направено от репортера Мартин Башир в предаването „Панорама“.

Мартин Башир.

То е истински журналистически удар. В него покойната принцеса разказва за депресията си, за битката си с булимията и за унищожителната намеса на Камила Паркър Боулс в брака й. Случайно или не, тази предварителна информация за това какво ще съдържа сериалът, идва малко след публичното извинение, поднесено от Би Би Си и Мартин Башир по повод интервюто. Вътрешно разследване на Би Би Си потвърди нещо, за което мнозина вече подозираха: Мартин Башир е фалшифицирал документи, за да спечели доверието на принцеса Даяна и да я убеди да направи това телевизионно интервю. Той й представя банкови извлечения, с които иска да й покаже, че на най-близките й хора се плаща, за да я следят и шпионират. Тук може да прочетете повече подробности около интервюто – https://special.bg/bi-bi-si-shte-razsledva-kak-martin-bashir-e-polutchil-intervyu-ot-dayana/.

Питър Морган.

В два епизода от сериала зрителите ще видят колко нечестно е постъпил журналистът от Би Би Си и как Даяна се е подмамила от лъжите му. Източник, близък до екипа, снимащ сериала, разкрива, че сценариите за сезони 5 и 6 вече са готови. „Всичко вече е снимано“ и Питър Морган работи в тясно сътрудничество с група историци, провели специално проучване на аферата „Панорама“. Те работили година и успели да получат интересуващата ги информация –  как е било подготвяно интервюто, как Башир е измамил Даяна, как е протекъл самият разговор и какви са били последствията от него.

Имелда Стонтън.

В петия сезон на „Короната“ ще имате възможност да се срещнете с изцяло нов актьорски състав. Актрисата Имелда Стонтън – известна с ролята си в „Хари Потър“ – бе избрана да носи короната на кралица Елизабет Втора, а актьорът Джонатан Прайс – на покойния принц Филип. Актрисата Елизабет Дебики ще има тежката задача да наследи Ема Корин, която изигра в предишния сезон принцеса Даяна. Доминик Уест и Оливия Уилямс ще се превъплътят в ролите на принц Чарлз и Камила Паркър Боулс. Все още не е съобщена датата на излизане на филма, единственото сигурно нещо е, че излъчването му ще започне това лято. Остава да разберем дали кралското семейство отново ще поиска на всички да стане ясно, че британският сериал е просто измислица.