Би Би Си ще разследва как Мартин Башир е получил интервю от Даяна

Британската радиотелевизионна корпорация Би Би Си се ангажира да проведе независимо разследване за това как журналистът й – Мартин Башир е успял да интервюира принцеса Даяна през 1995 година.

 

Мартин Башир.

Припомняме, че това интервю изстреля кариерата му до невероятни висини, като в същото време повлия съкрушително върху поразклатилия се брак на кралските особи. В последно време се появиха твърдения, че Башир е използвал фалшиви документи, за да спечели доверието на кралското семейство. Става дума за това, че Башир представя банкови извлечения, с които иска да покаже, че на най-близките хора до Даяна се плаща, за да я следят и шпионират. Няма как това да не се е отразило сериозно на принцесата, която в онзи момент страда от хранително разстройство, живее в страх, че целта на кралското семейство е да я унищожи, прави дори опит да се хвърли по стълбите на къщата.

Тим Дейви, генерален директор на Би Би Си, потвърди, че предстои скоро да се обявят повече подробности около разследването.

Мартин Башир отказва изявления.

„Би Би Си разглежда случая в цялата му сериозност, но точно сега Башир не може да отговаря на никакви въпроси, защото е в болничен. Той от няколко дни да не ходи на работа в Би Би Си, където отговаря за ресора „религия“.  Башир се възстановява след четворен байпас на сърцето, а освен това има „значителни усложнения“ след, като е преболедувал Covid-19 по-рано през годината“ – обяви Тим Дейви.

Изявлението му идва, след като преди седмици братът на Даяна – Ърл Спенсър – обяви, че Башир многократно го заблуждавал и мамел него и семейството му само и само за да получи достъп до принцеса Даяна. Последвалото интервю стана обект на огромен медиен интерес по целия свят и превърна Башир в топ журналист. В него Даяна казва прочутата реплика:  „В брака ни беше пренаселено, защото бяхме трима“.

От Би Би Си обявяват, че ще започнат разследване, след като телевизионният канал ITV анонсира, че се готви да излъчи интервю с Мат Уислър, графичен дизайнер, помолен от Башир да направи фалшивите банкови извлечения, за които се твърди, че са помогнали на журналиста да проведе най-ключовото интервю в кариерата си.

Ърл Спенсър.

Фалшивите банкови извлечения имат за цел да внушат, че сътрудници на кралското семейство продават истории на вестниците – те са показани от Башир на Ърл Спенсър – братът на принцеса на Даяна с цел да спечелят доверието му и той да се съгласи да го представи на сестра си.

За извършеното от Башир се разчу още тогава – през 1996 г. и заради това шефът на новините на Би Би Си по онова време Тони Хол уволни Башир, а освен това обяви и че графичният дизайнер, изпълнил указанията на Башир, „също няма да работи повече за Би Би Си“.

След като бе наказан, Уислър изцяло се отказа да работи в медийния сектор и днес е служител на компания за дизайн на велосипеди в Девън. В същото време Башир разви успешна журналистическа кариера не само във Великобритания, а и по света. А Тони Хол, който за известно време се отдръпна от журналистиката, по-късно се завърна триумфално – като генерален директор на Би Би Си.

Тим Дейви.

В документалния филм на ITV графичният дизайнер споделя: „След интервюто с Даяна последва „Отмъщението на принцесата“. Аз бях обявен за пропаднал тип. И аз съм този, когото свързват с подправянето на банковите извлечения. Днес искам да изчистя името си. Истината е, че Мартин Башир ми се обади по телефона – помоли ме да му направя услуга – каза ми, че е спешно и много важно. Обясни ми, че трябва да му подправя няколко банкови извлечения, които ще се дадат на хора, на които се плаща, за да извършват проследявания. Подчерта ми, че тези документи ще му трябват за следващия ден, но бе категоричен, че ще бъдат използвани като копия. Никога до този момент не бях получавал подобни инструкции“.

Малко по-късно Уислър започва да се замисля дали не се е забъркал в нещо сериозно, но вече е късно.

Няколко дни, след като прави услугата на колегата си, връщайки се у дома, вижда, че апартаментът му е разбит. Но от жилището му не липсва нищо, с изключение на два компютърни диска: „Бях абсолютно откачил … защото и на компютъра в офиса не можах да открия никакви следи от банковите извлечения, които бях създал за Мартин. Абсолютно нищо!

Станах доста параноичен, защото имаше куп въпроси, на които не можех да намеря отговор – защо ми се случи това? Защо е трябвало някой да разбива апартамента ми? И не разбирах нищо – накрая реших, че това е просто предупреждение – някой ми сигнализира вбъдеще да бъда по-внимателен“ – признава Уислър.

Мат Уислър.

Във филма на ITV дизайнерът разказва и какво си спомня, след като още тогава – през 1995 г. се разбира от началниците му в Би Би Си, че той е направил фалшивите банкови извлечения. „Тогава Мартин Башир ми каза: „Каквото и да правиш, не давай изявления пред медиите. Ние не сме направили нищо лошо! Имай ми доверие! А в същото време Мартин се криеше, докато отшуми бурята. Случилото се разклати доверието ми в Би Би Си. Преди това наивно вярвах, че след като работя за тях, всичко е по правилата – те са най-добрите във всичко! След този инцидент престанах да им вярвам – реших, че няма как в този случай да не са намесени и шефовете в Би Би Си – и че те ще направят всичко, което е по силите им, за да се презастраховат. Ето защо си дадох сметка, че аз съм човекът, който ще опере пешкира в тази история. Аз съм изкупителната жертва. И това, което искам в този случай е, от Би Би Си да излязат и честно да заявят, че са сгрешили. Искам да се извинят. Защото това интервю имаше огромно въздействие“ – заключава Уислър.