В новия брой на списание Banker Special – пътепис за Мадейра

В новия брой на списание Banker Special пътешественикът Радослав Райков разказва за преживяванията си на португалския остров Мадейра.

Ето няколко акцента от пътеписа му, посветен на една от най- релаксиращите дестинации в Европа.

Символът на Мадейра – стрелицията

 

Мадейра е прочута като една от най-романтичните локации в света, перфектното място за прекарване на меден месец. По старите, тихи улички на Фуншал се разхождат влюбени двойки, възхищавайки се на хилядите орхидеи, азалии, бугенвилии, калии и магнолии, които превръщат този 500-годишен град в ботаническа градина на открито.

Столицата е добре позната сред любителите на цветята и е домакин на един от най-големите фестивали на планетата. Символ на острова е стрелицията, чийто цвят напомня фантастична рижа птица.

Сантана – земеделският район на Мадейра

 

Следобеда посветихме на Сантана – земеделският район в северната част на Мадейра. Лозята, овощните градини и горичките от лайм, гуави и банани покрай пътя започват още по склоновете на планината.

Повечето стопанства са не по-големи от тенис корт, често с неправилни граници и терасирани от едната си страна, следвайки неравния профил на местността.

Много от тях имат тъмнооранжеви тикви, покачени на покривите, където зреят сред керемидите, често опрени на теракотените талисмани в четирите им ъгъла под формата на гълъб или куче.

Недалеч на запад се натъкнахме на забележителен бутиков хотел, загърнат сред лозята на широк, стръмен нос, извисяващ се над океана. Оказа се, че това е „Кинта ду Фурау“, туристическата „емблема“ на най-големия винопроизводствен консорциум на острова, а именно Madeira Wine Company.

Виното „Мадейра“

Гроздето за „Мадейра“ зрее на хиляди малки парцели из целия остров, от които после се събира, пресова и сокът отлежава в дървени бъчви, където придобива характерния си златист цвят и отличителните си карамелено-орехови нотки.

Горещите лета, които прекарва в бъчвите, запечатани с бананови листа и корк, са в основата на присъщата сладост на виното и невероятно богатия му вкус, който се разгръща във ветрило от печено кафе, солен карамел, горчиво какао, фурми и златисти стафиди“ – разказва сладкодумно Радослав Райков.

А как завършва пътешествието му, ще разберете, като си купите 64-ия брой на списание Banker Special, който вече може да намерите в разпространителската мрежа.