Следващото поколение CarPlay на Apple – в края на 2023-а

Следващото поколение CarPlay на Apple ще излезе на пазара в края на 2023 година. Ето какво да очаквате от него и кои марки автомобили ще поддържат новата актуализация.

Apple обяви, че работи по нова версия на CarPlay. Тя ще бъде заложена в iOS 16, чиято актуализирана версия предстои да бъде пусната на пазара през есента.

Очаква се, че новото поколение CarPlay на Apple ще бъде с безпрецедентен дизайн, силно персонализиран и в перфектно съчетание с цифровите табла за управление. На пазара ще се появи в края на 2023 година.

За отбелязване е, че още от 2014 г. CarPlay е като разширение на личния ви iPhone, свързан към информационно-развлекателния екран на вашия автомобил. Той служи, както за навигация, така и за възпроизвеждане на аудио, за извършване на телефонни разговори и изпращане на текстови съобщения, записани с вашия глас.

Новият CarPlay ще бъде с по-голям екран, разположен върху арматурното табло на автомобила ви и реално ще покрие с „кожата“ на Apple почти всички контролни и измервателни уреди в купето.

Новият CarPlay на Apple в iOS 16 ще ви предлага персонализирани решения.

За автомобили с дисплеи на арматурното табло, а не с табла с аналогови измервателни уреди, новият CarPlay ще отчита различни показатели в реално време. Като те могат да бъдат скорост, обороти, тахометър, гориво, пробег, температура на охлаждащата течност, налягане на маслото и изминати или предвидени разстояния. Възможно е дори да измерва показатели като въртящ момент и мощност (конски сили).

От Apple са обявили, че ще могат да ви предложат персонализиран дизайн на таблото ви – с различни теми, стилове и оформления. Също така от вашия iPhone ще можете да добавяте джаджи, като навигация, известия, време, управление на интелигентни домашни устройства (като гаражна врата), управление на календар и часови график. Всички тези опции ще бъдат свързани, както към арматурното табло на вашия автомобил, така и към екрана на информационно-развлекателния компютър.

Новият CarPlay на Apple в iOS 16 ще ви позволи да имате в автомобила си персонализирано табло за управление. Освен това, наравно с контролните функции, CarPlay ще ви гарантира различни забавления, включително контрол на температурата в колата ви и радио.

Кои автомобили ще поддържат новия CarPlay?

От Apple обявиха, че новият CarPlay ще стане достъпен за различни марки автомобили „от края на следващата година“, което означава, че много производители на коли ще го заложат в моделите си от 2024 година.

Що се отнася до производителите на автомобили, които ще поддържат новия CarPlay още от края на 2023-а, Apple е обявил следните свои партньори:

Acura, Audi, Ford, Honda, Infiniti, Jaguar, Land Rover, Lincoln, Mercedes, Nissan, Polestar, Porsche, Renault и Volvo.