В Германия топ художници даряват картини за бездомници

Известните топ художници в Германия – Герхард Рихтер (1932), чиято ранна творба този юли бе продадена за над 2 млн. евро, Роземари Трокел (1952) и Маркус Люперц (1941) обявиха, че се включват в акция в помощ на бездомните в Кьолн.

 

Те продават свои картини, като средствата от тях ще отидат за изпадналите в нужда, които са в особено затруднено положение в разгара на коронавируса и предстоящата зима.

Роземари Трокел.

В акцията са се включили 55 художници, които са предоставили общо 500 свои произведения, съобщиха от сдружението „Изкуството помага, дарявайки“. Средствата ще отидат не само за хората без покрив над главата си в Кьолн, но и за техни събратя по съдба на територията на цяла Германия, обеща Дирк Кестел от сдружението.

Герхард Рихтер е дарил две свои произведения, на които се вижда подписът му. Те са на стойност 20 000 и 30 000 евро. Маркус Люперц дарява бронзова скулптура за 54 000 евро. Останалите произведения може да  видите на адреса – www.charityartcologne.de .

Маркус Люперц .

Междувременно стана ясно, че за началото на декември известни германски личности също са решили да участват в благотворителна акция. Те ще дарят свои лични вещи в помощ на мигрантите, намиращи се в бежански лагери на гръцкия остров Лесбос. Това ще бъде втора подобна акция. При първата събраните средства бяха в размер на 574 000 евро. Тогава в акцията участваха актрисата Диане Крюгер, манекенката Тони Гарн, футболният треньор Юрген Клоп, актьорът Елиас М’Барек и вокалът от групата „Токио Хотел“- Бил Каулиц.

В Германия често се организират акции в подкрепа на бездомните. На тях през април бе посветено и телевизионно риалити, в което известни личности живяха три нощи под открито небе под формата на социален експеримент.

Тони Гарн често подкрепя благотворителни каузи, най-вече в помощ на децата от Африка.

В него се включиха риалити звездата Елена Мирас, милионерът – собственик на салони за красота  Йенс Хилберт и готвачът Кристиан Лохсе. Всеки от тях трябваше да прекара 72 часа на улицата, за да „влезе в обувките“ на човек, лишен от покрив над главата си. До тях постоянно бе телевизионен екип, като те имаха право да се откажат от експеримента по всяко време. Наблюдаваха се наистина куриозни случаи – човек, живеещ цели 17 години на улицата, утешава милионера Хилберт след първата му вечер под звездите. Хилберт обаче се оказва най-човечен от „колегите“ си – опитва се да помогне на бездомниците с дребни услуги, които извършва в рамките на трите дни, а накрая дори споделя, че се срамува от първоначалното си мнение, в което бил сто процента сигурен: „Че в Германия всеки бездомник си е виновен за това, че се е докарал до подобна ситуация“.

Елена Мирас по време на социалния експеримент – в спален чувал, на улицата.

Риалити знаменитостта Елена Мирас докрая на експеримента се ядосва, че се е съгласила да участва, тъй като противно на очакванията й, бездомниците не желаят да разказват житието и битието си, в момента, в който започне да ги разпитва.

Готвачът Лохсе пък няма търпение да отиде да си купи бира и джин с парите, които му дават случайни минувачи, като се оправдава с наивна усмивка: „Нали всички на улицата търсят спасение в алкохола?!“ Зрителите на предаването, съвсем очаквано, не одобриха реакциите на Елена Мирас и Лохсе и ги обвиниха в цинизъм. Но като цяло повечето коментари бяха положителни, съчувстващи на бездомните. За това и от сдружението „Изкуството помага, дарявайки“ смятат, че много германци ще се отзоват на инициативата им.