Американските скаути – обект на сексуален тормоз и скандали

Тази година определено не е от най-леките за Съединените американски щати. Американското общество бе постоянно разтърсвано от здравната и икономическата криза, причинени от COVID-19, антирасистките протести след смъртта на Джордж Флойд и ожесточената битка покрай изборите за нов държавен глава. Към всичко това, преди няколко дни, се добави и ново безобразие, засягащо най-младите американци. Ето за какво става дума:

 

Това е навярно най-големият скандал за сексуално насилие в Съединените щати досега.“ – споделя Пол Моузес, единият от адвокатите на жертвите.

Оказва се, че в продължение на десетилетия, голяма част от ръководителите на организацията Boy Scouts of America (BSA), основана през 1910-а, са посягали на децата и юношите, за които лично са отговаряли. Но потърпевшите най-сетне се престрашиха да разкажат за изживените ужаси благодарение на удължаването на давността за нападения от педофили, която миналата година влезе в сила в няколко щата. Така през февруари, тази година, започва голямото преброяване – продължаващо и до сега – на всички пострадали, които са били заплашени от насилниците си да мълчат. Близо 100 хил. души са декларирали, че са били обект на сексуално насилие – фрапиращо висока цифра.

Пол Моузес разяснява пред френския вестник Le Monde, че скаутизмът отдавна е на прицел от педофилите: „Момчетата полагат клетва за вярност, дистанцират се от родителите си, а после са изолирани сред природа.“.

Андрю Ван Арсдейл.

За да се подчертае по-ясно мащабът на скандала, юристът Андрю Ван Арсдейл, който също защитава малчуганите, обръща специално внимание, че броят на изнасилените деца в Католическата църква на Америка е приблизително 11 хил. – 8 пъти по-малък от този в скаутското движение.

От своя страна BSA взе отбранителна позиция, подавайки на 18 февруари молба за несъстоятелност. Организацията, чиито млади членове, между 5 и 21 години, наброяват около 2.2 млн., избра защитната процедура, за да може не само да продължи дейността си, но и да създаде компенсационен фонд за жертвите.

Ние доброволно открихме този фонд, за да бъде леснодостъпен за потърпевшите, които искат някакъв вид обезщетение. Техните откровения са сърцераздирателни, а ние искрено съжаляваме” – съобщават от BSA, твърдейки, че също са „ужасени от броя на малтретираните скаути, но и същевременно докоснати от тяхната смелост най-накрая да проговорят“.

Така за горките скаути се отваря нова глава, а техните родители, застрахователи и BSA ще могат да започнат да преговарят за размера на обезщетенията. Според Пол Моузес процесът може да продължи минимум година-два.