Уитиър – градът-държава

Разказваме ви за този тъй невероятен и чудат град в американския щат Аляска.

 

Подобно на древните елински полиси, Уитиър – градът със само 200 жители – като нищо може да функционира като отделна държава-джудже. Това се дължи на факта, че всичките му жители живеят в 14-етажната бивша армейска казарма, наречена „Бегич Тауърс“, построена през 1956 година.

Град Уитиър, видян отдалече.

Затова не е чудно, че в нея се помещават както полицейски участък и медицинска клиника, така и църква и огромно перално помещение. А съдейки по фасадата на самото здание, коридорите му безпроблемно напомнят за някое старо училище или поправителен дом.

Единствената жилищна сграда в град Уитиър.

Макар и с малко на брой граждани, Уитиър определено може да се похвали с доста разнообразно население. Според социологическо местно проучване от 2018-а, в кооперацията живеят 75,2% хора от европейски произход, 10,6 на сто са азиатци, а индианците съставляват останалите 5,7 процента. Ето защо уитиърците безпроблемно и без всякаква капка срам могат да бъдат видени да се движат напред-назад по етажите само по чехли, халати и пижами.

Град Уитиър през зимата.

В интерес на истината, единственият сухопътен вход към американския град е през еднопосочен тунел с една лента, който бива затварян през нощта. Но сухопътният път не е единствения начин, чрез който човек може да достигне до Уитиър. През лятото немалко на брой круизни кораби, чартърни и риболовни лодки довеждат хиляди посетители до залива Уитиър (Whittier Bay) от западната страна на още по-големия залив Принц Уилям Саунд.

Част от безкрайните коридори на „Бегич Тауърс“.

Затова не е чудно, че през зимните месеци, когато посетителите са малко, климатичните условия са сурови, а местните магазини са затворени, има усещане за доста странен и неописуем комфорт. Където по всяко време на денонощието човек може директно да отиде на гости на полицейския шеф, да види как учителят преподава уроците на учениците в нечия кухня, а пасторът кръщава новородените в надуваем басейн в сутерена.