Краставицата е питателен плод с високо съдържание на вода.
Консумацията й може да помогне за понижаване на кръвната захар, предотвратяване на запек и подпомагане на отслабването. За да максимизирате здравословните ползи от краставицата, яжте и кората. Въпреки че обикновено се счита за зеленчук, краставицата всъщност е плод.
1. Краставиците са богати на хранителни вещества
Краставиците са с ниско съдържание на калории, но с високо съдържание на много важни витамини и минерали. Един необелен, суров плод с тегло 301 грама съдържа приблизително:
- Калории: 45
- Общо мазнини: 0.3 грама
- Въглехидрати: 11 грама
- Протеин: 2 грама
- Фибри: 1.5 грама
- Витамин C: 8 милиграма
- Витамин K: 49 микрограма
- Магнезий: 39 микрограма
- Калий: 442 милиграма
- Манган: 0.2 милиграма
Обичайната порция е около една трета от краставицата, като консумацията й осигурява около една трета от горепосочените хранителни вещества. Краставиците също имат високо съдържание на вода — около 96% от състава им.
2. Краставиците съдържат антиоксиданти
Окислителният стрес, причинен от свободните радикали, е свързан с рак, сърдечни, белодробни и автоимунни заболявания.
лодовете и зеленчуците, включително краставиците, са особено богати на полезни антиоксиданти, които могат да намалят риска от тези състояния.
3. Краставиците подпомагат хидратацията
Водата е от съществено значение за функционирането на тялото и играе множество важни роли. Тя участва в процеси като регулиране на температурата и транспортиране на отпадъчни продукти и хранителни вещества. Правилната хидратация може да повлияе на всичко — от физическата форма до метаболизма.
Докато по-голямата част от нуждите течности се набавя чрез пиене на вода или други напитки, до 40% от водния прием може да бъде получен от храната. В частност, плодовете и зеленчуците могат да са добър източник на вода в диетата на човека.