Трети лодкаун за любителските изкуства, но… с „Радио Усмивка“

Трети локдаун. Вие сте в магазина да си купите най-необходимото. Пред вас, зад вас – хора с маски, кълба от нерви. И продавачката – Злодеида. Звучи ли ви познато?

В такива мигове си спомняте за онази приказка на братя Грим за царя с тъжната дъщеря, заради която издал закон – онзи, който я разсмее, ще се ожени за нея.

Кадър от немския филм „Златната гъска“.

И така се появил Глупчо, със златната гъска и с тичащите зад нея седем души, залепнали за нея, тъй като много искали да си отскубнат от нея по едно златно перце. Вероятно се досещате как свършва приказката. И историята с продавачката има добър завършек. На плота отдолу имала залепен стикер с усмивка и като връщала рестото, винаги го поглеждала и се сещала да се усмихне. А представяте ли си каква би била атмосферата, ако не й се налагаше да поглежда надолу, а около нея във въздуха се носеха трептения с усмивки? От днес – 22 март това е възможно. Стартира онлайн радиото за деца „Радио Усмивка“  https://radiousmivka.eu/live/live.html?fbclid=IwAR0yTp-Eo_gBeFqWGSZqjpO30CjMEs3lZCVVD0j_g_xFYFcfQ5_dqYtMNRg. Човекът зад него – Мария Гетович има специален повод да почерпи.

Мария Гетович.

И той не е свързан само с пускането на новото радио в онлайн пространството. Днес, 22 март, тя празнува рожден ден и специално на читателите на Banker Special пожелава здраве и сбъднати мечти. Една от нейните вече е реалност. След като събира опит в радио Fresh!, FM+и  Melodie и се докосва до магията на музикалния ефир, а малко по-късно е впечатлена от работата на възпитатели и учители с бъдещи таланти в Двореца на децата в София, решава да обедини двете вълшебства. Така се ражда „Радио Усмивка“ с амбицията да излъчва в ефира си детски песни, с основен акцент – тези на български език.

„Усмивката винаги я свързвам с децата“ – отговаря Гетович, когато я питаме как й е хрумнало името на радиото. А на въпроса ни: „Нима възрастните са постоянно тъжни?“ – отговаря: „Напротив, всеки носи детето в себе си и усмивката го изразява по най-искрен начин“.

Очаквано, в условията на пандемия и предвид затворените школи на най-различните организации за любителски изкуства, големите днес по-рядко се усмихват.

А  онова, което кара Гетович да се усмихне, не са толкова спомените от детството – те в повечето случаи се въртят около бели и лудории, а миговете, в които прави нещо хубаво за другите.

Подобно нещо видяла и в Двореца на децата – как учители и ръководители на школи се занимават с децата, организират ги, вдъхновяват ги, развиват талантите им.

„Това нещо трябва да се продължи – не е достатъчно само в един определен ден децата да се съберат, да пеят и с това магията да свърши. Това трябва да бъде ежедневие и животът ще стане по-добър“ – вярва Гетович.

Ето защо мисията на радиото ще е да намира всякакви таланти, без значение  сферата, в която се изявяват – било то в пеенето, рецитирането, танцовото изкуство. То ще е своеобразен „ловец на глави“ – на страхотни малки изпълнители, които ще открива по фестивали, на концерти, в репетиционни. И целият този процес ще се документира, на децата ще се задават въпроси – какво ги мотивира, какво ги вдъхновява. За да излизат на сцената, да рисуват, да пеят, да танцуват, да репетират всеки ден, по няколко часа, години наред…

След пет години Мария Гетович си мечтае радиото да е разпознаваемо и всяко дете да иска да участва в него със своя идея, танцова група, музикална, художествена или актьорска школа.

Така днес и организациите за любителско изкуство, които в момента, заради третия локдаун, се намират в тежка криза, могат да открият в „Радио Усмивка“ макар и малка, но все пак морална подкрепа. И като се заслушат в песните, може да разпознаят мелодия, която мислено да ги върне в залите. При децата, с усмивка.

Защото усмивката е най-доброто доказателство, че днес си по-силен от вчера. И можеш да продължиш. Въпреки всичко или казано, с думите на рожденичката – заради доброто, което можеш да направиш за другите. За децата, за бъдещето и песента.