Технологичните шампиони на 2017-а

Световното технологично изложение CES 2017 надмина очакванията на специалистите и фенове на иновациите от последно поколение. Смарттелевизори, гейминг конзоли, автомобили, мотоциклети, роботи за дома влязоха в люта битка за званието „най-оригинално технооткртие на 2017-а“. И тъй като трудно може да се открои само един победител, ще ви представим призьорите в отделните категории.

Най-добър стартъп – Amber Agriculture
Много стартиращи бизнеси обещават решения на проблеми, които са или преекспонирани, или изобщо не съществуват. Но тава не важи Amber Agriculture, който ще промени земеделието. Със сензорите на фирмата производителите могат по-лесно да проверяват качеството на реколтата си и да предлагат своята стока на компаниите, които произвеждат храни в точното време. В същото време възможността да се следят условията, които водят до разваляне на посевите, може да помогне на цели държави да се справят със затрудненията по изхранването на населението. Накратко Amber Agriculture е оригинален подход към сериозен проблем, за който повечето хора дори не подозират.

Най-добра автотехнология и иновация – Honda Riding Assist
Мнозина експерти смятат, че CES постепенно се превръща в автошоу. Но на фона на всички футуристични и многофункционални автомобили лаврите обра един мотоциклет – самобалансиращият се Honda Riding Assist. Съчетанието на технологии от минискутъра на UniCub и робота на Asimo дава уникален резултат. Моторът на Honda остава в изправено положение без никаква намеса от страна на мотоциклетиста. Нововъведението е с потенциал да промени ситуацията със сигурността на пътя. Всичко, което пази моториста да не се преобърне, докато изпитва адреналина от високата скорост на две колела, със сигурност е грандиозно откритие.

Най-добър продукт за домакинството – Zera Food Recycler
Технологията за рециклиране на Whirlpool ще направи борбата с битовите боклуци не само лесна, но и ефективна. Екологично ориентираните градски жители, които искат да намалят количеството отпадъци, които изпращат в местните депа, могат да постигнат това с едно натискане на бутона. Разбира се, за да се превърнат хранителните отпадъци в тор, е нужно около седмица, но търпението си заслужава. Zera дава на хората удовлетворението, че са направили света по-добро и чисто място за живеене.

Най-оригинално мобилно устройство – ASUS ZenFone AR
В ZenFone AR е първият телефон, който предлага две перспективи към бъдещето – виртуална реалност с платформата Daydream (на Google) и разширена реалност с помощта на Google Tango. Досега няма друг смартфон, който да е постигнал и двете перспективи. Флагманът на ASUS е зареден с 8 GB оперативна памет, три сензора на фотокамерата си и Qualcomm Snapdragon 821 процесор, всичко това скрито под 5.7-инчовия AMOLED дисплей. В допълнение ZenFone АR е много стилен, тънък и лек. С този телефон ASUS взима добра преднина пред огромната конкуренция  този сегмент.

Най-добър телевизор – LG OLED W-Series
„Златната кокошка“ на LG – OLED, за пореден път „обра точките“ на ценителите. И макар че всички останали марки също подобряват технологиите и LCD-тата, OLED си остава най-добрият дисплей. Смарттехнологиите и изходите към системата Dolby Atmos SoundBar са толкова прецизирани, че позволяват дизайнът на телевизора да бъде свръхтънък с нищожните си  2.6 милиметра! Това го прави да изглежда по-скоро като прозорец към друг свят, отколкото като монитор.

Ако обаче искате да превключите на домашното кино, изборът е Dish AirTV. Миксът от стрийминг и ефирна телевизия печели категорично. Гайдът на Sling TV спретнато организира „живите“ канали заедно с Netflix, Android приложенията и всички мрежи, които можете да получите безплатно с приемника си. В дистанционното е вградена и опция за гласово търсене. Всичко това се предлага на символичната цена от 130 долара.

Децата на бъдещето тръгват с Fisher-Price Smart Cycle
Fisher-Price Smart Cycle е уникална комбинация от детски домашен байк и забавно-образователна видеоигра. С нея децата тренират едновременно телата и умовете си, без да са зависими от лошото време навън. Способността да се развиват талантите на следващото поколение превръща платформата за обучение и тренировка в незаменим детски помощник.

Най-добра креативна технология: Lego Boost
Ако искаме да помогнем на някого  да изгради себе си, най-добре е да започнем на „бял лист“. Lego прави това в продължение на десетилетия, но с новата му серия – Boost, може да се изградят пет различни моторизирани създания и да се програмират действията им с приложение на таблет. Boost е подобен на Lego Mindstorms, но е създаден с мисъл за по-младите строители. Възможна е компилация с други серии на Lego, които събират прах във витрините.

Най-добро РС: Dell XPS 13 2-in-1
Dell XPS 13 2-в-1 е всичко, което може да се иска от един ултрапортативен компютър. Запазен е изисканият стил на предшественика му XPS 13, който на свой ред е най-добрият Windows-базиран лаптоп за 2015-а и 2016-а. Dell XPS 13 два в едно може да използва като таблет, а благодарение на най-новите процесори на Intel е по-мощен от подобните му портативни машини. Иначе казано, ако сте мечтали за идеалния сгъваем лаптоп – не пропускайте момента.

Най-добър робот или дрон: UVify Draco HD
На CES 2016 се появиха десетки дронове , но UVify се открояваше по редица причини. Състезанията с дрон стават все по-популярни, но все още пред новите пилоти има много предизвикателства, за да влязат ефективно в този спорт. UVivy Draco се е справил с повечето от тях –  с модулния си, лесен за ремонт, дизайн, с високото качество на „живия“ видеострийм и лесните за научаване режими на летене. Всичко това не се отразява по никакъв начин на състезателните му характеристики.