Модерните мъжки хобита

Във времето на перманентен стрес и безкрайни часове, прекарани в офиса, хобитата сякаш остават единствената зона на истинско спокойствие и усещане за контрол за мъжете. Историята показва, че и най-великите лидери и прочути личности са намирали време да се разсеят от професионалните си задължения, като се посветят на любимото си занимание. Малцина например знаят, че световноизвестният актьор Леонардо Ди Каприо колекционира екшън фигурки, страстта на Том Ханкс са пишещите машини, а Уил Смит е запален фехтовач. Много хора подценяват ролята на хобитата, но всъщност те може да влияят пряко върху успехите и посоката на живота ни. Съвременният човек се нуждае от редица умения, за да преуспява, да подобрява непрекъснато живота си, да разбира околните и да получава мотивираща подкрепа от най-близките си. Стремежът да бъдеш все по-добър във всичко може да се превърне в непосилно бреме, ако не намериш начин да се „изключиш“ за час-два от реалния живот. Няма значение дали става дума за събиране на реколта, градинарство, спорт или четене.  Все пак и в мъжките хобита има модерни тенденции, които отговарят на предизвикателствата на ХХІ век.

MINOLTA DIGITAL CAMERA

За спортните натури изборът е почти безкраен – футбол, плуване, джогинг, каране на велосипед или бойни изкуства, са само част от традиционните и проверени избори, които можете да направите. Ако обаче търсите нещо по-нестандартно, опитайте с паркур. Това е тичане в свободен стил между препятствия в града, съчетано с катерене, прескачане и измисляне на тактики как да преодолееш стени и огради. Освен че поддържа фигурата във форма, паркурът е и безплатен, като в същото време ви дава възможност да откриете невероятни места, за които дори не сте предполагали, че съществуват. Тематично е и следващото предложение – скално катерене, което изисква силни мускули на ръцете и раменете, концентрация и умение да преодолявате проблеми в движение. Голямата награда е да се насладите отвисоко на невероятни природни забележителности.

Едно от най-бързо развиващите се спортни хобита е скуошът. Играта е чудесен начин да подобрите физическата и сърдечната си издържливост и да редуцирате стреса. Една партия скуош включва подскоци, „гмуркания“ и хвърляне за топката, която става все по-бърза с напредването на играта.

Почти всички мъже обичат съревнованието, преследването и победата над съперника, които са изцяло достъпни при пейнтбола. Удоволствието от бойните сценарии в тази екшън игра е почти несравнимо, с който и да било спорт.

Авантюристите могат да започнат с гмуркане. Плуването в морските дълбини сред пъстрата подводна флора и фауна може да се окаже изключително преживяване. А ако сте въоръжен с един металотърсач, с който да проверите за реликви от потънали кораби, тръпката ще е още по-голяма.

Авантюри може да ви предложи и големият град. Напоследък е много популярен „урбексът“ – откриване и изследване на райони от града, които няма да видите на пощенските картички. В списъка ви може да влязат изоставени постройки, стари фабрики, канали или силози. Приключението изглежда малко страшничко, но пък е завладяващо. Все пак бъдете внимателни, защото някои от тези места може да се окажат опасни или забранени за външни посетители.

За любителите на приключенията има и друга възможност – геокечинга. Става дума за общност от хора, които се включват в търсенето на предмети, скрити в определени точки в цял свят, чиито координати се публикуват в интернет.  Това е страхотен стимул да посетите непознати места, да не говорим за тръпката от търсенето на съкровището.

Любителите на екстремните полети могат да опитат скокове с парашут. Или пък бейсджъмпинг – скокове от площадки, разположени на голяма височина – например скали, небостъргачи и кули. Един от популярните бейсджъмпъри дори полетя от статуята на Исус Христос в Рио де Жанейро.

За интелектуално ориентираните личности писането е чудесен начин за релакс, развитие на креативност и формулиране на нови идеи. В същото време е отдушник за негативни емоции, разочарование или гняв. А ако се окаже, че имате талант за това начинание, може да изкарате добри пари като фриленсър или автор на романи. В интернет има доста сайтове, които са готови да плащат за творбите ви.

Едва ли има човек, който не обича да се смее. Така че, ако започнете да колекционирате вицове, анекдоти и забавни случки, не само ще се превърнете в душата на компанията, но и ще изострите ума си и ще отминавате с ирония неприятните мигове в живота. Да бъдеш забавен е едно от най-атрактивните мъжки качества. Пък и кой знае – току виж сте станали професионалист.

Организирането на маркетингови проучвания може да ви донесе добри доходи, особено ако се насочите към неизследвани територии. От друга страна, ако обичате да отговаряте на въпроси, може да откриете сайтове, които ще ви плащат, за да разберат какво е вашето мнение, какви са навиците или хобитата ви.

Снимането с дронове е едно от модерните хобита, които позволяват да направите невероятни фотографии на обширни природни забележителности или неизследвани обекти. Това, което може да „уловите“ с камерата на дрона, почти няма лимити. Разбира се, внимавайте да не снимате във военни обекти, поделения, летища или други защитени и секретни обекти.

Миксологията е процесът на смесване на напитки, в резултат на което се получават страхотни коктейли. Умението майсторски да „забъркваш“ еликсири е впечатляващо качество за един мъж, който иска да е в епицентъра на всеки купон. Съществуват стотици хиляди рецепти за коктейли, да не говорим, че може да измислите собствени. Забавлението е гарантирано, стига да не прекалявате с алкохола.

За да направите собствена капсула на времето, трябва да притежавате редица знания и умения. Затова пък тя ще запази част от информацията за личността ви за бъдещите й откриватели. Много хора заравят капсули с намерението да ги изкопаят след време, други оставят „улики“ за мястото, където са ги заровили, за да бъдат открити по-лесно. Така или иначе, решението какво да сложите в капсулата на времето е забавен и вълнуващ процес. Кой знае – някой ден предметът може да се окаже с историческа значимост.

За любителите на историята и военните действия най-подходящото хоби са историческите възстановки. Разиграването на сюжет на бойното поле в автентични доспехи или униформи ще ви накара да почувствате истинското значение на войната. Това хоби е предпочитано и от мъже с вкус към театъра. Възстановките са чудесен повод да се срещнете с приятели, да се запознаете с нови хора и да се позабавлявате в свободното си време.