Чемп и Мейджър – козовете на Джо Байдън в надпреварата – медийни звезди

Доналд Тръмп прекъсна традицията, която твърдо се спазваше от неговите предшественици, и по време на неговия мандат в дома му на „Пенсилвания авеню“ 1600 цареше тишина – нито кучешки лай, нито котешко мъркане. Предстои ситуацията да се „нормализира“ – наследникът му Джо Байдън ще се нанесе с двете си немски овчарки – Чемп (Шампион) и Мейджър (Майор).

 

 

Чемп е смятан за част от семейство Байдън от 2008 година. Мейджър е взет от приют през 2018-а и ще бъде първото осиновено куче, нанесло се в Белия дом.

Джо Байдън и Джил Байдън с Чемп и Мейджър.

Домашните любимци на Джо Байдън и съпругата му Джил бързо станаха любимци на почитателите им – според немалко анализатори преди изборите четириногите са повлияли на покачването на рейтинга на кандидат-президента на Демократическата партия – особено след като бе създадено движението „Любителите на кучета в подкрепа на Джо“.

Семейство Обама с кучетата им Бо и Съни.

След 20 януари 2021 г. Мейджър и Чемп ще станат част от елитния клуб „Домашни любимци на първия в Америка“. В него членуват кучетата Бо и Съни на Барак Обама. Бо се присъедини към семейство Обама през април 2009 година. Той бе подарен от сенатора Едуард М. Кенеди, един от големите поддръжници на Обама. Съни стана част от президентската фамилия през август 2013 година.

В клуба са и хамстерите, котките, канарчетата, кучетата, понитата и папагалите на Джон Фицджералд Кенеди. И да не забравяме, разбира се, енота Ребека – животинчето, известно като „миеща се мечка“, било изпратено на президента Калвин Кулидж, управлявал Съединените щати от 1923 г. до 1929 г., от негови почитатели от щата Мисисипи. Но тяхното намерение не било никак миловидно – енотът трябвало да бъде вкусно сготвен и изяден тържествено в Деня на благодарността. Кулидж обаче си харесал животинчето и го запазил като домашен любимец. Той дори го разхождал, дресирал и когато Белият дом бил в ремонт, Ребека взела участие в националната обиколка на Кулидж с влак. А с какво ще ни изненадат Чемп и Мейджър, предстои да разберем, след като Джо Байдън се закълне като президент на тържествената церемония на 20 януари 2021 година. Но ето какво знаем досега за двете немски овчарки Чемп и Мейджър.

Чемп

Байдън подарява на децата плюшени играчки – малкият „Чемп“.

Семейство Байдън взимат Чемп от животновъд в Пенсилвания в края на 2008 година. Така Джил изпълнява обещание, което била дала на съпруга си – че след края на изборите, при които кандидат-президентската двойка Обама – Байдън спечели, те ще могат да си вземат куче. Така на Коледа семейство Байдън обяви, че са кръстили кученцето Чемп – „шампион“. Бащата на Байдън често викал на сина си „шампион“, за да го мотивира да се мобилизира, дори и когато имал тежки дни и неуспехи. Фамилия Байдън избрали немска овчарка, тъй като такава порода куче Джо отглеждал като дете.

Чемп познава района около президентството във Вашингтон, където прекара осем години, по времето когато Байдън бе вицепрезидент. По онова време той редовно се появяваше на официалните събития, организирани от Джо Байдън. Заради четириногия любимец мокетите в резиденцията на вицепрезидента бяха сменени с по-лесни за почистване подови настилки от твърда дървесина. Освен това на срещи с деца – част от вицепрезидентските му задължения – Байдън започна да подарява миниатюрни плюшени играчки – копие на Чемп.

Чемп е не само най-добрият приятел на новоизбрания президент – по думите на Джо Байдън кучето е и неговият най-яростен защитник и най-голям поддръжник.  „Чемп се въприема за секретна служба и той наистина е такъв“ – пошегува се Байдън по време на среща със симпатизанти в Айова през 2019 година. Освен това Чемп участва във видеоклип дни преди изборите, при който се акцентираше, че добрите президенти имат кучета и на тях може да се разчита. В клипа имаше кадри на Рейгън, който показва кучето си Лъки на Маргарет Тачър, бе показан Джордж Буш, как гушка едно от шестте малки кученца на домашния му любимец Мили.

Мейджър

Джо Байдън и Мейджър.

Немската овчарка Мейджър не е толкова известна – но ще се прочуе догодина, като първото куче, взето от приют, което ще се озове в Белия дом. През 2018 г. семейство Байдън го взимат от приюта на Асоциацията за хуманни дейности в Делауеър. Първоначално намерението било кучето временно да живее при семейство Байдън, но по-късно то изцяло било осиновено от тях.

От Асоциацията разказват как Мейджър попаднал при тях – той бил едно от шестте кутрета, докарани в приюта, след като били изяли някаква отрова в дома, в който ги отглеждали. Веднага било разпространено съобщение, че кученцата търсят лечение и нов дом. Джо Байдън се отзовал на минутата.

„Мейджър се появи в живота на семейството ми в идеалния момент – точно когато търсех начин как да стимулирам Чемп да бъде по-енергичен. Ветеринарният лекар ми каза: „Вашата немска овчарка е вече на 12 години. Чемп започва да става по-муден. Най-доброто нещо, което може да направите за него, за да го поддържа в кондиция, е да му вземете другарче – едно малко кученце“, сподели Байдън по време на същата онази своя среща със симпатизанти в Айова през 2019 г., когато се оказа, че много от почитателите му се интересуват и от домашните му любимци.

И въпреки че до този момент Байдън не е споделял защото 2-годишното му куче се казва Мейджър (майор), от NBC News изказаха предположение – вероятно името има сантиментално значение – неговият син Бо Байдън, починал от рак през 2015 г. на 46-годишна възраст, беше майор в Националната гвардия на Делауеър.