Тайна власт: Как Мелания Тръмп влияе на съпруга си

В САЩ се вдигна много шум около новата биография на Мелания Тръмп, написана от журналистката Мери Джордан. В книгата й  The Art of the Deal първата дама е представена не като „трофейна съпруга“, както е прието да се мисли за нея, а като целеустремена, дисциплинирана и влиятелна жена, към която мъжът й изпитва респект.

 

 

 

В новата биографична книга, излязла в САЩ на 16 юни, бившата манекенка, родена в Словения е определена като „невероятно влиятелна“. Нейният автор, журналистката от The Washington Post Мери Джордан, разказва за ролята на Мелания Тръмп в Белия дом и във формирането на мнението на съпруга й, Доналд Тръмп.

Дълго време се считаше, че първата лейди на САЩ е по-скоро декоративен елемент на своя мъж-президент. Медиите и потребителите на социалните мрежи забелязваха и коментираха, че той не държи чадър над главата й, докато вали, или я оставя да стои на входа, докато самият той влиза в сграда. Но книгата Тhe Art of the Deal представя президентската съпруга в съвсем друга светлина.

„Не виждаме много неща“ – тази мисъл преминава като червена нишка през цялата книга. „Мелания стои в дълбока сянка, но е много влиятелна“, цитира Мери Джордан твърдението на Шон Спайсър, първият от директорите по комуникации на Доналд Тръмп. Той обяснява, че мнението й е важно за президента, например, когато наема или освобождава служители. Макар че Мелания никога не казва директно кого трябва да освободи и кого да покани на работа, тя винаги изразява мнението си за съответния човек, и мъжът й често се съгласява с нея.

Спайсър разказва, че Майк Пенс е станал вицепрезидент на САЩ, именно благодарение на Мелания Тръмп. Когато през юли 2016-а Доналд Тръмп избирал с кого да влезе в предизборната кампания, за мястото на потенциалния вицепрезидент, освен Пенс, се обмисляли кандидатурите на губернатора на Ню Джърси Крис Кристи и на бившия спикер на Камарата на представителите Нют Гингрич.

Пенс спечелил преднина пред конкурентите си, когато Тръмп поканил семейство Пенс на 4 юли – Деня на независимостта, в голф клуба си в Ню Джърси. След дълги разговори на вечеря, Мелания, както пише в книгата, нарекла Майк и Карън Пенс „добри хора“, освен това споменала, че Пенс не й се сторил „прекалено амбициозен“.

„Тя изигра голяма роля, – казал на Мери Джордан източник, запознат със ситуацията. – Решила е, че той ще бъде верен съветник, а не алфа-самец“.

Няколко източници едновременно разказали на автора на новата биография за Мелания Тръмп, че много преди изборите между съпрузите било изградено дълбоко доверие. Тя разбирала Доналд Тръмп много по-добре, от която и да било от бившите му възлюбени. И когато през 1999-а двамата се разделили за известно време, словенската манекенка не се срещала с други мъже, за да докаже верността си към милионера и бъдещ президент.

В книгата се говори и за съперничеството между Мелания и дъщерята на президента от първия му брак Иванка, за ролите им Белия дом. Според авторката, след избирането на Доналд Тръмп за държавен глава, Иванка се опитвала да преименува Офиса на първата лейди в Офис на първото семейство. Мелания, обаче, се преместила от Ню Йорк в Белия дом със сина си и не позволила това да случи.

Първата дама на САЩ,  която тази година навърши 50, е представена в книгата на Мери Джордан като дисциплинирана, съсредоточена, целеустремена и твърда жена.  Въпреки че тази биография трябваше да преобърне отношението към първата дама на САЩ, която често е преследвана с социалните мрежи и нерядко е пренебрегвана от журналистите, Белият дом вече успя да квалифицира всичко, написано в нея, като измислица.

„Още една книга за мисис Тръмп с фалшива информация и източници, – заяви за изданието Daily Mail Стефани Гришам, официален представител на първата дама. – Тази книга се отнася към художествената литература“.