Тананикайте си Toxic на Бритни с едно наум за токсичните изделия у дома

Ако съботата е вашият ден за почистване, пуснете си Toxic за настроение и имайте едно наум за токсичните изделия, които могат да се намерят във всеки дом.

Касови бележки от магазина

Касови бележки, нещо толкова обикновено, могат да се намерят във всеки дом. В състава на термохартията, на която се печатат, влиза опасният бисфенол А или S.

Прониквайки под кожата, той въздейства на репродуктивната и ендокринната системи, провокира онкологични заболявания, както и проблеми със сърдечно-съдовата и нервната системи.

Дори преработката на касовите бележки трябва да се извършва отделно от останалите отпадъци, защото, ако попаднат при другите хартиени отпадъци, могат да направят токсична цялата партида вторични суровини.

Фолио за печене

Домакините обичат фолиото, защото то е непропускливо, добре задържа топлината, а приготвената с него храна е вкусна и сочна. Обаче и то има свойства, които влияят пагубно на здравето на човека. При нагряване алуминият от фолиото прониква в храната ни. Но прекомерното количество алуминий е опасно.

Той предизвиква необратими изменения в органите и тъканите, влияе на функциите на централната нервна система, провокира развитие на остеопороза, бъбречна недостатъчност, разстройства на стомашно-чревния тракт и много други неприятни последствия.

Освежители за въздух

Освежителите за въздуха помагат да се избавим от неприятните миризми, като често ги използват в банята и тоалетната, които не се проветряват добре.

Това не е правилно и понякога дори е опасно. „В повечето случаи в състава на освежителите за въздух влизат опасни съставки, чието вдишване влияе пагубно на здравето.

Към тях можем да отнесем токсичните фталати, които се натрупват в организма и могат да доведат до хормонални и еднокринни нарушения, проблеми с черния дроб, бъбреците и дихателните пътища, до развитие на онкологично заболяване.

Тоалетна хартия

Дори един най-обикновен предмет за всекидневна употреба може да бъде опасен. В състава на ароматизираната тоалетна хартия също има фталати.

Те вредят не само при вдишване, но и при контакт с кожата. Решението е лесно – избирайте само обикновена тоалетна хартия – колкото по-малко обработена, толкова по-добре.

Мебели от ПДЧ

Мебелите от ПДЧ могат да съдържат опасни компоненти, които постепенно се отделят в атмосферата, буквално отравяйки дома. Главната опасност от тях е формалдехидът – опасен канцероген.

Това е един от най-разпространените битови замърсители, той може да предизвика дразнене в гърлото, парене в очите, гадене и кожен сърбеж. Успокоителното е, че отделянето на формалдехид от ПДЧ се контролира и е важен показател за качеството му.

При покупката на мебели трябва да се обръща внимание какъв клас е – т.е. колко вредни емисии се отделят.

Тефлонови тигани

Любимите на домакините незалепващи тигани с тефлоново покритие против загаряне могат да крият в себе си истинска опасност.

Голямата опасност в тях е перфлороктановата киселина, която е канцероген. Всички уважаващи се компании се отказаха от използването ѝ, но все пак има съмнения в безопасността на тефлона.

Високата температура и неравномерното загряване на повърхността спомагат за отделянето на вещества, чието въздействие върху нашия организъм все още не е изучено докрай.

Пластмасови съдове и контейнери

Често при производството на пластмасови контейнери в тях се добавят многобройни потенциално опасни химични съединения: фталати, формалдехид, стирол, бисфеноли.

Попадайки в организма, те влияят на работата на ендокринната и репродуктивната система, провокират повишаване на кръвното налягане, развитие на онкологични заболявания и много други.

Много от последствията върху нас най-често се неизвестни. Обръщайте внимание на маркировката на пластмасовите изделия и на условните обозначения на опаковката. Но най-добре е храните и напитките да се  съхраняват и подгряват в съдове от други материали, например стъклени.