Откриват нов паметник в София

Новият мемориал е не на който и да е, а на един от най-успешните и легендарни кметове на столицата.

 

 

Паметникът на легендарния софийски кмет Иван Иванов е вече готов. Бележитият българин е роден на 2-ри юли 1891 г. в град Сливен. Завършва основно си образование в Стара Загора, а през 1909-а средно в София. Още същата година влиза в кадетския клас на Военното училище в София, но го напуска само след година. От есента на 1910-а учи хидроинженерно строителство в Мюнхенския технически университет, Германия, където успешно се дипломира.

Иван Иванов.

От 25-ти май 1934-а до 9-ти септември 1944-а е кмет на София – десетилетие, определяно от историците като „златните години за София“. По време на неговото управление всички улици в центъра на София са павирани, открити са 12 нови учебни заведения, 2 лечебни заведения, разширена е трамвайната мрежа, изграден е Рилският водопровод, както и Ректоратът на Софийския университет (1934), зала „България“ (1937), паметникът на Патриарх Евтимий (1937), сградите на Столична община (1939) и Военното издателство (1944), поставено е началото на още знакови сгради: Съдебната палата, Народната библиотека, Българска национална банка и Министерство на вътрешните работи.

Иван Иванов в кабинета си.

След 9-ти септември 1944 г., за жалост, Иван Иванов е осъден на доживотен затвор. Но дори и като затворник продължава да работи за София – прави чертежите на язовир „Искър“, открит през 1954 година. Иван Иванов умира след тежко боледуване през 1965-а.

Паметникът на Иван Иванов.

Постаментът на Иван Иванов ще бъде поставен в близост до кръстовището на булевард „ Драган Цанков “ и булевард „ Евлоги и Христо Георгиеви“, до метростанция „Стадион Васил Левски “.

Къщата на Иван Иванов, намираща се на булевард „Евлоги и Христо Георгиеви“ в София.

„След години работа усилието да се почете големият ни кмет Иван Иванов е на своя финал. Вещите ръце на Борис Борисов изваяха успешно творбата, а инициативата нямаше да е възможна без активността на колегата Вили Лилков.“ – написа в личния си Facebook профил Тодор Чобанов, бивш заместник-кмет на София. Там Чобанов публикува и първите снимки на паметника на Иван Иванов, изработен от Борис Борисов.

Борис Борисов.

Ако името на Борис Борисов ви звучи познато, това е защото той също така е и авторът на паметниците на Роналд Рейгън в столичния Южен парк, на фигурата на Алеко Константинов на бул. „Витоша“, на цар Калоян във Варна, както и на паметника на Иван Хаджийски в Троян.