Свободните артисти у нас: Ние сме за справедливо разпределяне на помощта заради пандемията

В края на 2020 г., белязана от COVID-пандемията, на хоризонта на българската култура се роди ново обединение на хора на изкуството – Свободен артистичен съюз. Разказваме ви накратко за него.

 

Създателите

Идеята за неговото учредяване е на Игор Марковски, издател на списанието за култура „Артизанин“.

Игор Марковски.

Негови съмишленици – в Управителния съвет на сдружението – са хора като композитора на театрална и филмова музика Асен Аврамов, водещата на някогашното телевизионно предаване „Нощни птици“ – актрисата Искра Ангелова, журналистката Мария Касимова, актрисата и режисьорка Боряна Пунчева, председателят на Международния арбитражен съд при Сдружение „Алианс за правно взаимодействие” Иван Димов, режисьорът Димитър Бакалов – директор на Théatro в София, който през декември заяви в интервю за немския „Ди Цайт“, че управляващите в България виждат враг в частните театри.

Искра Ангелова.

Идеята, с която е създаден Свободният артистичен съюз, е да обедини хората на изкуството на свободна практика, които до преди COVID-19 са можели да творят и да изкарват прехраната си благодарение на своя труд на свободния пазар, но с началото на пандемията са изпаднали в тежка криза.

Целите

Най-първа цел на Свободния артистичен съюз е да се борят за справедливо разпределяне на публичните средства в подкрепа на културния сектор, засегнат от пандемията. Много от неговите членове смятат, че „творческите стипендии“ (610 лева в продължение на три месеца) и подкрепата за индивидуалните проекти (по 4000 лева за реализацията на творческа идея, свързана с България, чийто краен резултат е записан под формата на видеоклип и качен в you.tube), са били предоставени от Министерството на културата по непрозрачен начин. Според Димитър Бакалов помощта не е трябвало да се дава на конкурсен принцип, а като грант.

Втора цел на Свободния артистичен съюз е да бъде катализатор на законодателни инициативи в следващия парламент, така че свободните артисти да бъдат забелязани, а не да бъдат възприемани като маргинали. Под „забелязване“ се разбира и предоставяне на грантове за свободните артисти в извънредни ситуации като COVID-пандемията. Само за сравнение – в Германия бяха отпуснати 50 млрд. евро в помощ на творческия сектор, докато у нас на свободните артисти бяха предоставени 15 млн. лева, като 12 млн. лева от тях бяха предвидени за вече споменатите индивидуални проекти.

Хора на изкуството на свободна практика пият демонстративно по една студена вода пред сградата на Министерството на културата в знак на протест срещу забавянето на средствата в тяхна подкрепа.

Трета цел е да се създаде регистър на свободните артисти, за да се добие реална представа колко голям е този сектор. От Свободния артистичен съюз обръщат внимание, че министър Боил Банов обещал да се направи подобен регистър още в началото на пандемията, но все още такъв няма. Според министъра става въпрос за около 2000 души по данни на Националната агенция за приходите. Но след като от Свободния артистичен съюз създадат свой сайт, на него всеки, който е творец на свободна практика, ще може да се регистрира. До този момент е имало около 3000 запитвания на желаещи да се запишат за членове.