Свежа кръв се влива в клуба на милиардерите

Свръхзаможните по света подготвят най-грандиозното в историята прехвърляне на активи след като кохортата от забогателите със собствени сили и щастливите наследници на милиарди започнаха да застаряват. Руснаците също са в крак с модата, въпреки че правната рамка на родината им не стимулира онези, които искат да предадат бизнеса си на следващите поколения.

Децата на Алексей Мордашов бързо се изкачват по стълбата на най-заможните в света, макар че и двамата току що са излезли от юношеската си възраст. Четвъртият по размер на личното си състояние руснак е прехвърлил през миналата седмица част от вложенията си  в европейския туроператор TUI на стойност 890 млн. щ. долара на синовете си Кирил (на 20 години) и Никита (на 19 години). През февруари пък той им е отстъпил дял от 65% в компанията за добив на злато „Нордголд“, оценен на 780 млн. долара. Основната цел е да се осигури приемственост на поколенията и Кирил и Никита да натрупат опит в управлението на портфейли, пояснява говорител на Мордашов.

http://cdn3.banker.bg/uploads/2019-06/298435/one_col_limit_mobile_44be136f-d74a-4676-9e5b-2f2ffb24a906.jpg
Алексей Мордашов

 

Петдесет и тригодишният милиардер е натрупал основната част от личното си състояние, оценявано на 19.8 млрд. щ. долара, от производителя на стомана „Северсталь“. Той е собственик и на руския онлайн хипермаркет „Утконос“.

Примерът на Мордашов следват и други руски богаташи.

Шестдесет и тригодишният енергиен магнат Леонид Федун прехвърли миналата година част от инвестициите си в „Лукойл“ в размер на 1.4 млрд. щ. долара на сина си Антон и на дъщеря си Екатерина.

Владимир Евтушенков пък даде 5% дял в търгуваната на борсата инвестиционна компания „АФК Система“ с пазарна оценка от 75 млн. щ. долара на сина си Феликс.

Някои руски милиардери започнаха да се грижат за приемствеността като дадоха на децата си официални длъжности в бизнес империите си, за да ги научат на тънкостите на работата в Русия. Четиридесет и двегодишната Олга Рашникова – дъщеря на 70-годишния стоманен магнат Виктор Рашников, е в борда на неговата корпорация ММК („Магнитогорск айрън енд стийл уъркс“).

Резултат с изображение за Olga rashnikova
Виктор Рашников

През 2010-а пък Давид Якобашвили и трима негови партньори продали мажоритарния дял в производителя на сокове „Вимм-Билль-Данн“ на „Пепси ко.“ за 3.8 млрд. щ. долара. Синът му Михаил (на 26 години) се върнал в Москва след дипломирането си в Нюйоркския университет през 2014-а и в момента упражнява надзор върху фамилните инвестиции в нови технологии като blockchain и криптовалути.