Суeверията за солта в различните култури

Да посолиш ястието си, защото не е достатъчно солено, на пръв поглед изглежда напълно нормално в ежедневието ни. Но малцина се замислят за произхода на суеверията около нея и за причините, които я правят толкова специална.

 

Още от дълбока древност солта била свързвана с мъдростта и чистотата и  често била включвана в магически практики и езически ритуали. В някои култури солта се използва и за ясновидски цели. Не случайно около нея има толкова много суеверия, митове и легенди. Солта продължила да играе важна роля дори и след утвърждаването на християнството в Европа. Тя е смятана за нетленна и безсмъртна материя, зарадите нейните качества на естествен консервант. Солта се възприема като божи дар, което я прави враг на всяка зла сила. Оттам произлиза и суеверието, че дяволът и пороците му се прогонват като се хвърли щипка сол зад лявото рамо. Същото се практикува при детските кръщенета и осветяването на нов дом срещу зли духове.

Но солта се свързва не само с прогонването на злите сили. Вярването, че разсипаната сол е равна на прахосани пари, идва от факта, че навремето тя е била много скъпa и рядка стока. Заради добива и търговията със сол в миналото са се водели войни, въвеждали са се данъци, финансирали са се експедиции за откриването за нови находища. В Древен Рим войниците предпочитали да им се заплаща със сол, вместо с пари, затова в много европейски езици думата за заплата като “salary”, “solario”произлиза  от латинската „salarium“ (солна дажба, заплата).

Макар че суеверията, свързани със солта, се припокриват в повечето култури, представяме ви няколко изключения:

 

Гърция

Освен за прогонването на Дявола или на лошия късмет, солта може да се използва  и за прогонването на нежелан човек или неканен гост – достатъчно е само посипете сол зад гърба му. Според друго суеверие  поръсването на ново жилище със сол прогонва всичките зли духове и сили по-далече от семейното огнище.

 

Япония

След погребение човек трябва да поръси малко сол над главата си, за да се пречисти, преди да се прибере вкъщи.

Дания

За датчаните разсипаната сол не означава разорение и нещастие, даже обратното – добър късмет.

 

Франция

За да се познае пола на нероденото бебе, французите поставят малко сол върху гърдите на майката. Ако солта се разтопи, детето ще е момиче, ако ли не – момче.

 

Румъния

В съседна Румъния се смята, че ако двама души разсипят сол върху кухненската маса, това е поличба за бъдещ конфликт между тях.

 

България

Освен повечето негативни суеверия, които са актуални и у нас, има и няколко позитивни.
Предполага се, че солта привлича пари, затова тя трябва да бъде поставена в кутия на кухненската маса нощем и да се сменя веднъж на денонощие.
Ако момиче е пресолило дадено ястие, заради разсеяност – това е знак, че то е влюбено.
Солената вода се използва за пречистване и прогонване на зли духове и таласъми. Затова с нея се посипват предмети, за които се смята, че са урочасани или се вярва, че в тях има загнездени лоши сили.