Странните еталони за женска красота

Висок ръст, калифорнийски тен, диамантено бели зъби, слаба талия – това са само част от еталоните за дамска красота в днешно време. Ала се оказва, че доста държави и различни нации по света все още имат изцяло различна представа от европейците за това, какво е същинското въплъщение на дамската красота. Представяме ви кои са най-странните от тях:

 

1. Таджикистан – една вежда

Докато сума ти представители на нежния пол по цял свят използват всякакви методи за оформянето на своите вежди, то за техните посестрими от Таджикистан едната вежда е традиционният най-висш признак за красота. Нещо повече – момичета използват специални билки и дори сами оцветяват пространството между двете си вежди, за да създадат обща вежда. Впрочем, не са малко и на брой родителите, прилагащи същите тези трикове върху малките си дъщери.

 

2. Тайланд – удължената шия

Откакто светът се отвори и все повече хора започнаха да пътуват, някои пътешественици са по-добре запознати с тази чудата и тъй интересна тайландска традиция. Ала все още само малцина знаят, че жените от племето Каян използват специални метални обръчи/халки, чрез които удължават дължината на вратовете си. Обичаят започва, когато момиче навърши пет годинки, а с всяка следваща година се добавят още месингови бобини. Според различните вярвания тези аксесоари предпазва нежния пол от робството, други гласят, че карат жените да изглеждат заплашителни като дракони, но немалко свидетелстват, че по този начин дамите реално се предпазват от бъдещо и фаталното ухапване от тигри и други хищници.

 

3. Южна Корея – сърцевидната глава

Откакто корейската поп музика, сериали и групи като BTS започнаха да завладяват света, все повече люде започнаха да се запознават с корейските обичаи, история, култура и език. Въпреки това, за мнозина, някои южнокорейски еталони за дамска красота си остават все толкова странни, загадъчни и невероятни. Един от тях е свързан с покровителстването на жените със сърцевидна форма на главата: намаляване на скулите, образуването на V-образна линия, корекцията на челюстта. Разбира се, за немалко на брой южнокорейки това означава, че трябва да легнат под ножа. Но какво значение има, след като за мнозина те ще се превърнат в истински богини на хубостта и съвършенството.

 

4. Япония – кривите зъби

Явно народът на Страната на изгряващото слънце нищо не разбира от холивудската усмивка, след като с лекота приема такъв модел за красота. В Япония не само малцина искат да имат хубави и прави зъби, но и дори си плащат за процедурата някой друг да им ги изкриви. Тази тенденция се нарича яеба (八重歯) и се предполага, че кара жените да изглеждат по-млади. За целта зъболекарите обичайно поставят постоянни или временни пластмасови предни части на горните кучешки зъби. Любопитно е да се спомене, че в последно време трендът добива все по-голяма популярност и сред силния пол на острова.

 

5. Иран – превръзка за носа

Макар в последните десетилетия да не се чува много за красотата на нежния пол в Иран, тъй като тамошните закони след 1979-а все още задължават жените да носят задължителен хиджаб, ринопластиката (пластична операция за корекция и реконструкция на формата на носа) набира все по-голяма популярност: най-вече сред иранките. Нещо повече – след хирургичната интервенция жените с гордост се появяват сред хората с превръзка на носа, наричана и „превръзка на честта“. Впрочем, някои от тях продължават да си я носят много дълго след операцията си като символ на богатство, за да покажат, че могат да си позволят този определен вид лукс.

 

6. Япония – черните зъби

Японките не само желаят зъбите им да се криви, но и да са черни като нощта. Този древен обичай се нарича „охагуро“ (お歯黒) и представлява боядисването на зъбите в черно с желязна течност. Макар и в днешно време този тренд да не е много популярен, в миналото това се е считало за символ на високият статус, красотата и готовността на една дама за семеен живот. Любопитно е да се спомене, че традицията била особено популярна и сред гейшите.