SSC Tuatara мина горната граница с 1770 конски сили

Shelby Supercars разработва собствена суперкола, която ценителите очакват от няколко години. През 2019-а тя най-после трябва да е готова. Новината е, че мощността на автомобила вече е известна – 1770 конски сили. Това е повече от всеки модел на Koenigsegg или Bugatti, и вероятно може да се сравнява единствено с Hennessey Venom F5 и още няколко прототипа.

Има, обаче, една важна подробност. Тези 1770 к.с. са налични при зареждане с E85. При стандартно гориво, мощността ще е 1370 к.с., което е прилично за 5.9-литров V8, позициониран в средата на автомобила и развъртащ коляновия вал до 8800 оборота в минута. Скоростната кутия е „роботизирана ръчна“ и препраща всичко това към задните колела. Без горивото и други течности SSC тежи едва 1247 килограма. Наистина става дума за ултра лек автомобил!

Каросерията е изработена от въглеродни влакна. С коефициент на аеродинамично съпротивление от 0,279 максималната скорост ще е далеч над отметката 400 километра в час. Tuatara е по-ниска от Chiron, Agera и Venom, което също помага.

Shelby Supercars са в хипер класа от самото начало, но определено се стремят да надскочат наложилия се праг от 1500 коня, претендирайки за най-мощна заводска бензинова кола.