Списание „Дъга“ отново ще радва малки и големи

След почти 20-годишна пауза, популярното българско списание отново се завръща на пазара. Ето за какво става дума:

 

За новината се разбра от личната Facebook страница на списанието. Новият брой се очаква да бъде представен по време на Софийския международен панаир на книгата: 6-ти декември от 19:00 часа в Националния дворец а културата.

Издателство „Потайниче“ се заема с лансирането на бъдещите издания, като те ще бъдат дело на съвместната работа и усилия както на нови илюстратори и художници, така и на стари. Новият брой ще съдържа 9 нови комикса.

Корицата на 34 брой на списание „Дъга“ .

Да припомним, че култовото списание започва да излиза през 1979 година, бидейк ииздавано от издателство „Септември“. До началото на 1989-а българският пазар е недостъпен за западни комикси. С други думи, списание „Дъга – разкази в картинки“(както е цялото му име) се явява единственото книжно издание в България, бидейки изцяло посветено на комиксите. Затова не е чудно, че неговият апогей е през 80-те години, когато тиражът му достига 180 хил. броя. В него са събрани колекции от комикс сериали на много български илюстратори, детски писатели и аниматори, сред които Доньо Донев, Румен Петков и Борис Димовски.

Из страниците на 38-ми брой.

След промените, за добро или лошо, заради мудното си издаване, специфичния си стил, засилената конкуренция и общата лоша икономическа обстановка, „Дъга“ бързо започва да губи популярност и спира да бъде издавано. Последният – 42-ри брой – е пуснат на пазара през 1992 година.

Списание „Дъга“ от 2004 година.

В интерес на истината, в периода 2003-2004 г. издателство „Мунтеану & Мунтеану“ СД  прави опит отново да възкреси интересното и забавно четиво. Номерацията за новите броеве започва наново, като 1 и 2 брой излизат през 2003-а, а от 3-ти натам – следващата година. Ала не след дълго – изданието отново е прекратено.