София също се сдобива с планетариум

Колкото и куриозно да звучи, до този момент българската столица бе единствената в Европа, която не разполагаше със собствен планетариум. Ала от 25-ти ноември това ще се промени веднъж и завинаги.

 

На 25-ти ноември, петък, пред Регионалния център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ в София, улица „Емил Берсинкси“ № 5, с официална церемония ще бъде открит първият в столицата планетариум. Той е висок 4.6 м с диаметър на купола 5 м. Строителните работи по него са вече към своя край.

Компютърно генерирано изображение на Софийския планетариум ,,Андромеда“.

Планетариумът „Андромеда“ е създаден по проект нац, спечелил наградата в конкурса „Предприемач в науката“ на Фондация „Карол – Знание“. Екипът на „Фотоника“ се състои от авиационните инженер-конструктори Недислав Веселинов и Янислав Мирков, оперативният директор Апостол Спасов и главните технолози Петър Рушкарски, Крум Кишев и Владислав Шишкин.

Макет на планетариума.

Новата софийска сграда става реалност благодарение на финансовата подкрепа от различни фондации, инвеститори, спонсори, дарителска кампания и напълно доброволчески труд.

Компютърно генерирано изображение на седалките в планетариума.

Очаква се работното време на Софийския планетариум да бъде от 11:00 на обяд до късно вечерта, като на всеки кръгъл час ще влизат по 12-15 души. Ще бъдат прожектирани научно-популярни филми за Вселената, океаните и Земята, както и анимационни филми за най-малките любопитковци.

За повече информация – https://photonics.bg/bg/%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%83%D0%BC-%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B0.html .