Снимката на вселената, която промени света

Преди броени дни от НАСА публикува много важна фотография, от която също зависи прогресът на човечеството.

 

 

Въпросната снимка представя най-отдалечената част на вселената, като до този момент тя е най-ярката и най-точната такава, правена някога от космическата агенция. Това е и първата снимка на супертелескопа James Webb, струващ 10 млрд. долара, който може да работи във видимата и ултравиолетова област на електромагнитния спектър. Да припомним, че телескопът бе изстрелян през декември миналата година от Френска Гвиана и до този момент се намира на 1,5 млн. км от Земята.

Супертелескопът James Webb.

На изображението също така се виждат и първите галактики, формирали се малко след Големия взрив. Тяхната възраст се изчислява на приблизително 13,8 млрд. години. Наред с това са видими и галактически клъстер и гравитационна леща, увеличаваща по-близо разположените до нас космически обекти, изкривявайки светлината.

Въпросната фотография, показваща безкрайната красота и вълшебство на вселената.

Любопитно е да се спомене, че макар и технологията ни да е напреднала много за последните десетилетия, то доскоро астрономите не успяваха да наблюдават тези древни галактики. Част от причината е, че вселената се разширява все повече и повече, което означава, че всеки един космически обект, който се намира далече от нашата вселена, също не спира постепенно да се отдалечава от нас.

Първата снимката на НАСА бе споделена по време на събитие в Белия дом, на което присъства и президентът Джо Байдън. Очаква се да бъдат показани още 4 изображения, на които ясно се виждат голяма газообразна планета, две мъглявини и други близки галактики до нашата.

Апропо, въпросната фотография разбуни духовете и в модните среди. Австралийската модна историчка и авторка на нашумелите книги How to Read a Dress и How to Read a Suit Лидия Едуардс качи доста интересна снимка в личния си Instagram профил. На нея се вижда съпоставката между снимката на НАСА и черна вечерна рокля от началото на 1900 г., изложена понастоящем в Палацо Пити във Флоренция, Италия.

Приликата между плата на роклята и Вселената.

На изображението ясно си личи уникалната прилика между вселената и черния изящен плат с бродирани мъниста. Възможно е преди 100 години нашите предци също да са имали предчувствието, че нещо толкова уникално – като откритието на супертелескопа James Webb – да се случи.