Следващият Джеймс Бонд – не толкова масов сърцеразбивач

Следващият актьор, който ще внесе свежест в поредицата за Джеймс Бонд, ще трябва да се превъплъти в образа на не толкова масов сърцеразбивач, за какъвто досега го възприемахме.

 

Причината – женските образи в култовата шпионска сага вече ще бъдат по-многопластови и няма да бъдат просто като класически аксесоар на агента.

Това разкриха пред списание Variety продуцентите на култовата поредица – Барбара Броколи и Майкъл Г. Уилсън – в навечерието на 60-ата годишнина от филмовия дебют на агент 007. За първи път Джеймс Бонд се появява на големия екран през октомври 1962 г. – тогава е създадена първата филмова адаптация на книга на Иън Флеминг – „Д-р Но“ с Шон Конъри в главната роля.

Продуцентите на „Джеймс Бонд“.

През 2021 г. сценаристите на No Time To Die („Смъртта може да почака„)  бяха похвалени за образа на Палома (в ролята – Ана де Армас) – един невероятен боец със завидни умения – само след 3-седмично обучение, както и за включването на героя Номи (Лашана Линч), която заменя Бонд като агент с номер 007.

Ана де Армас в ролята на Палома.

„Това е еволюция“, казва Броколи. „Бонд се развива така, както и мъжете се развиват. Но честно казано, не е ясно кой го прави с по-бързи темпове“ – добавя продуцентката.

Тя споделя, че вече с екипа си ще са по-взискателни към бъдещия Джеймс Бонд – ще търсят актьор, който да се снима в ролята на известния шпионин в продължение на 10 – 12 години.

След като Броколи и Уилсън пенсионираха досегашния Бонд – актьора Даниъл Крейг с последната му роля в No Time To Die („Смъртта може да почака“), те повишиха изискванията си:

„Много хора си мислят: „О, би било забавно да бъда веднъж Джеймс Бонд“, признава Броколи, след което допълва: „Е, това вече няма как да стане.“

Продуцентите на „Джеймс Бонд“ с Даниъл Крейг.

Повечето актьори, превъплъщавали се в образа на Бонд, са снимали по няколко филма. Изключение прави Джордж Лейзънби, който изиграва шпионина само веднъж – през 1969 година. Даниъл Крейг бе част от тайните служби на Нейно величество в пет филма, като се започне с Casino Royale през 2007 година.

Най-големи приходи Даниъл Крейг печели с ролята си на агент 007 в серията Spectre, излязъл на голям екран през 2015 година. Става дума за рекордната сума от 39 млн. долара, която го превърна в най-скъпо платения Джеймс Бонд в историята на сериала.

За последната си роля в No Time to Die („Смъртта може да почака“) хонорарът на Крейг е 25 милиона долара. Без съмнение той получава и процент от печалбите на филма. Последният филм за Бонд можа да се похвали с приходи от 774 милиона долара, акумулирани от показа на продукцията в целия свят.

Някои от най-известните момичета на Бонд.

Броколи и Уилсън разкриват плановете си – следващият филм за Бонд ще се снима след поне две години. Продуцентите много разчитат новият агент 007 да привлече нови зрители и фенове на шпионската сага, излязла за първи път на екран през октомври 1962 година.

Много зрители призоваха сценаристите да помислят дали следващият Джеймс Бонд да не е чернокож. Мнозина посочиха за свой фаворит Идрис Елба. Той обаче не прояви особен интерес към ролята, и самите продуценти – Броколи и Уилсън отказаха да коментират дали са му отправяли подобно предложение.

Даниъл Крейг и кралица Елизабет Втора.

В интервюто за Variety остана незададен един важен въпрос – дали след смъртта на кралица Елизабет II, Бонд ще продължи да работи за тайните служби на Нейно величество.