Скандалният Деймиън Хърст с благотворителна акция

Британският художник Деймиън Хърст, известен със своите ексцентрични и провокативни инсталации, е започнал благотворителна кампания в помощ на децата в Италия, които нямат възможност да ходят на училище заради пандемията от коронавируса. Ето още подробности около инициативата.

 

Заедно с Fondazione Prada в Милано британецът Деймиън Хърст е направил четири принта, които могат да бъдат видени онлайн на сайта https://leviathan.heni.com/fruitful-forever/. Те са много различни от произведенията, с които традиционно свързваме един от най-скъпо продаваните съвременни художници.

Деймиън Хърст, „За любовта на Бог”.

Шантавият гений, както го наричат изкуствоведите и кураторите, за първи път попада в медийното пространство през 1990 г. със серия препарирани животни, консервирани и плаващи във формалдехид. Изборът му на тема не е случайна – за да бъде безупречен в познанията си по анатомия, Хърст като студент в колежа по изкуствата „Голдсмит“ към университета в Лондон, работи в морга. Оттам и интересът му към темата за смъртта, която интерпретира в най-известните си работи „Хиляда години” (A Thousand Years) от 1989 г., представляваща стъклена витрина с червеи и мухи, които се хранят от главата на гниеща крава, „Физическата невъзможност на смъртта в съзнанието на живия” (The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living) от 1991 г., при която зрителят вижда тигрова акула, „плуваща” в стъклена витрина с формалдехид и „За любовта на Бог” (For The Love of God) от 2007 година. Това произведение е всъщност платинена отливка на човешки череп от XVIII век, покрит с диаманти за 15 милиона паунда. Освен с тези инсталации Деймиън Хърст е известен и с картините си, на които виждаме редове разноцветни кръгчета.

Деймиън Хърст, „Завинаги”.

При сегашната си благотворителна акция Хърст предлага принтове на две работи Fruitful („Плодоносно“) и Forever („Завинаги“) на цена между 400 и 1200 евро в зависимост от двата размера, в които ги предлага – 78 x 78cm и 39 x 39cm. Те са от серията му абстрактни рисунки „Черешови цветове“. Рисувани са в продължение на две години в лондонското му студио и представляват серия цъфнали черешови дръвчета в стил – Клод Моне, Винсент ван Гог и Жорж Сьора. Всеки желаещ може да си купи един от двата принта в един от двата размера – от 15 септември до полунощ на 27 септември.

Деймиън Хърст, „Плодоносно”.

Всички събрани средства от продажбите на принтовете ще бъдат дарени на международната организация с нестопанска цел Save the Children, която се е посветила на мисията да осигурява на децата в нужда безплатен достъп до образование и здравепоазване. През юни Save the Children започна програмата Riscriviamo il futuro („Пренапиши бъдещето“), в рамките на която на територията на цяла Италия откри 90 нови пространства, където децата от по-бедни семейства да могат да получат образование.

Деймиън Хърст очаква желаещите да си купят принтове.

„COVID-19 опустоши живота на редица семейства, оставяйки без работа много майки и бащи. Така стана особено трудно за децата им да ходят на училище. Искаше ми се да намеря начин да събера пари и да помогна на онези деца, които в този труден период имат нужда от подкрепа“, обяви Деймиън Хърст малко преди началото на благотворителната си акция.

От своя страна Даниела Фатарела, главният изпълнителен директор на италианския клон на Save the Children, коментира в специално изявление до медиите: „Благодарение на тези уникални творби на Деймиън Хърст – известна фигура от средите на изкуството, на което в нашите проекти държим особено заради основната му роля в хармоничното развитие на децата, ние ще можем да продължим да подкрепяме хиляди ученици, силно засегнати от извънредната ситуация с коронавируса и произтичащата от него социално-икономическа криза“.