В Тайланд откриха ресторант със „самолетна“ храна

В Тайланд намериха нов начин да утешат хората, които преди пандемията от СOVID-19 толкова бяха свикнали да пътуват със самолет, че сега копнеят – не само за небето, но и за други атрибути на самолетните полети. Като, например, храната на борда. В страната бяха открити едновременно две заведения, напомнящи за небето.

 

От 3 септември авиокомпанията Thai Airlines кани своите клиенти в ресторанта си в Банкок, предлагащ храна от бордното меню. На гостите се предлагат спагети карбонара и печено говеждо по тайландски.

Пластмасовите чинии се разнасят от стюардесите на превозвача, които сега са в принудителен престой (от 4 април компанията изпълнява само изходящи полети, за да могат гражданите да се върнат у дома).

Обичайното кафене на централния офис на Thai Airlines е превърнато в импровизирован самолетен ресторант: вместо столове са поставени самолетни кресла, а масите са изградени от детайли на стари летателни машини. До кафенето се стига по самолетна стълба, което създава усещането, че се качвате на борда.

Междувременно, и в Патая се появи кафене, разположено в изведен от експлоатация Airbus А300 –  то е обзаведено с кресла от първа класа, а клиентите си поръчват кафе с бордните си карти. За желаещите се организира посещение в кабината на пилота – удоволствие, което, разбира се, е недостъпно по време на истински полет.

Кафене в самолет съществува и в Индия – в Делхи е откриха заведение под название  Runway1 в стар Airbus A320. Вярно, че той е изцяло преправен на ресторант, а вместо бордни ястия, в менюто фигурират кулинарни изкушения от различни кухни по света – Северна Индия, Китай и Европа.

Впрочем в Индонезия, по време на пандемията стана популярно феновете на пътешествията да поръчват бордна храна от фирмите, които я доставят на  авиокомпаниите. Изданието South China Morning Post, например, разказа за 51-годишният жител на страната Руби Халиман, който заради работата си, свързана с риболова, преди пандемията пътувал със самолет от 4 до 6 пъти месечно. Когато се наложило да си остане вкъщи, почувствал такъв копнеж по полетите, по-точно по количките с храна, които стюардесите придвижват между редовете, че започнал да си поръчва ястия от кетъринговата компания Aerofood ACS, обслужваща националния авиопревозвач Garuda Indonesia. Индонезиецът научил за тази възможност от свой приятел в Instagram – оказало се, че не е единственият фен на бордната храна.

В цяла Азия се стремят да удовлетворят желанието пасажерите да получат усещане за полет със самолет. Още през юни летище Сонгшан, в тайванския град Тайпе, започна да кани жители на страната на екскурзия (за което Banker Special вече писа). Обиколката на аеропорта включва паспортен контрол, качване на борда на самолет и сувенири.

През август, отново в Тайван, от най-голямото летище на страната – Тайван-Таоюан – излетя самолет на авиокомпанията EVA Air, който се насочи към Япония. След като обиколи групата острови Рюкю, той се върна обратно. За трите часа във въздуха пътниците от икономична класа платиха сума, еквивалентна на 180 долара. Нещо повече – местата в самолета бяха изцяло запълнени.

Популярен се оказа и рейсът „за никъде“ в Бруней, където през август организираха полет с продължителност от 85 минути над крайбрежието на страната и остров Борнео.