Съботно-неделните предложения – да опознаем културното наследство

Вече 29 години всеки трети уикенд на месец септември е посветен на „Дните на наследството“ в 50 европейски държави, сред които и България.  За това тази събота и неделя се възползвайте от възможността да разгледате някоя от 35-е забележителни сгради, които в столицата ще отворят врати под мотото „Опознайте културното наследство за цял живот!“.

 

Дни на наследството в София

Сред забележителните сгради са Народният театър „Иван Вазов“, Националният етнографски музей, Националната библиотека, Националната галерия – Двореца, Общинският културен институт „Красно село“ , който очаква посетителите си с богата програма през целия съботен ден – от 10.00 часа до 20.00 часа. Не е за пропускане ателието за правене на кукли от 12.00 часа и трите театрални спектакъла – „Малкият принц“ на театър „Карлсон“ от 15.00 часа до 16.00 часа, „Клоунът и неговите деца“ на театър „Ателие 313“ от 17.00 часа до 18.00 часа и „Война за мир“ на театрална школа към театър „Сириус“ от 19.00 часа до 20.00 часа.

В съботния ден от 10.00 часа до 17.00 часа може да посетите и къщите музеи на Иван Вазов, Никола Вапцаров и Пейо Яворов, както и Софийската синагога, джамията „Баня баши“ и Католическият храм „Св. Йосиф“. В същия промеждутък е отворена и Българската академия на науките с уникална колекция от минатюрни издания на над 350 български и чуждестранни книги, съхранявани в Централната библиотека. Ще бъде прожектиран документалният филм „Храмът на познанието – 150 години БАН“ по сценарий на Димитър Стоянович и с режисьор -Лъчезар Аврамов. В него ще видите актьорите Цветана Манева, Йоана Буковска, Ириней Константинов, Георги Тенев, Камен Воденичаров, Драгомир Симеонов, Веселин Калановски.

В събота от 11.00 часа до 13.00 часа Министерството на външните работи организира обиколки за гости на външните му пространства. Може да разгледате скулптурния парк, в който се намира една от най-емблематичните български колекции на монументална, паркова скулптура и автентични археологически паметници.

 

Last Hope с юбилеен концерт в „Метъл Фабрика“

Ако до този момент не сте чували, че в София има „Метъл Фабрика“ – ето чудесен повод да научите за това любопитно място. Откритата й сцена се намира в двора на Фабрика 126 на бул. „Княгиня Мария Луиза“ № 126. Входът й е откъм спирка „Мария Луиза“ на метрото, спирката на трамваите 11 и 12 и на тролейбусите  1 и 5. Там, освен новоиградената сцена на открито, има и закрита зала и барове. А на откритата сцена, в събота от 18.00 часа, хардкор бандата Last Hope ще отбележи 25 години от излизането на първия си запис. Преди по-малко от година бандата издаде чисто нов дългосвирещ албум – Peacemaker, който бе издаден от германския лейбъл Coretex Records. За юбилейния концерт от Last Hope са поканили приятелите си от B.F.D.M. и по-младата банда Church of Destiny.

 

„Ангелът на милосърдието“ на гара Бяла, Русенско

Ако сте в района на Русе, наминете в събота към гара Бяла в едноименния град – от 20.00 часа, на откритата сцена в близост до новоизграждащия се музеен център, е премиерата на  документалния филм „Ангелът на милосърдието”. Филмът е посветен на руската баронеса Юлия Вревска, придворна дама на императрицата. Тя е част от елита на руското общество и приятелка на творци като Виктор Юго и Иван Тургенев. След като остава силно впечатлена от романа „В навечерието“, започва да следи освободителните борби на българите. В крайна сметка от средата на юни 1877 г. постъпва като медицинска сестра – доброволка във военните лазарети, обслужващи частите на Западния отряд при втората и третата атака на Плевен. Тя обгрижва болните, въпреки че многократно й е заповядвано да се прибере в родината си. Заболява от остра форма на петнист тиф и умира през януари 1878 година. Погребана е в град Бяла, където и до днес я наричат „Ангелът на милосърдието“.

 

Mini Legion Run

Ако сте съхранили детското в себе си, макар и пораснали, в съботния ден се възползвайте от Mini Legion Run. В комплекса  FunSport, който се намира в село Конска на 6 км от Брезник, на 30 км от Перник и на 50 км от столицата, са ви подготвили невероятна възможност да надскочите себе си – може да се включите в отборно бягане до 5 км с препятствия от кал, огън, лед и бодлива тел.

 

KvARTal Festival 2020

През уикенда използвайте инерцията от празника на Деня на София, за да научите повече за историята на столицата в рамките на KvARTal Fetsival. Между булевардите „Дондуков“, „Мария Луиза“, „Сливница“ и „Васил Левски“, както и на територията на стария еврейски квартал, може да усетите чара на малките уютни улички, където ви очакват куп артистични изненади. В часовете между 16.00 часа и 22.00 часа улиците „Триадица“ и „Веслец“ ще станат пешеходни и ще ви направят свидетели на концерти, артистични работилници, изложби, суинг танци и пърформанси.

На улица „Веслец“  в частта между „Екзарх Йосиф” и „Цар Симеон” в събота от 17.00 часа ще може да гледате интерактивната куклена миниатюра „Приказна мисия с Чародея“ на Мануела Саркисян с кукломайстора Лети Живкова. От 19.00 часа до 20.00 часа е „Тиха нощна музика от втори балкон“ с Милица Гладнишка. От 16.00 часа до 21.30 часа е събитието „Споделена музикална улица: Altais & Mr. Vanderley“ с подбрани грамофонни плочи. В неделя, на същото място, но от 17.00 часа до 18.00 часа, е семейното куклено представление „Прахоляшка в Черното кралство“ на Георги Тенев и отново Мануела Саркисян.

Пак в събота, но на ъгъла на улиците „Триадица“ и „Сердика“ от 16.00 часа до 22.00 часа ще има дегустация на персийска и арабска кухня.От „Ресторанта на Фреди“ ще ви гостят с хапки с месо, със зеленчуци и сладки лакомства. Танцова работилница в зала „Сердика“ (ул. „Сердика“ 28) от 16.30 часа до 18.30 часа ще ви изненада с ориенталски танци и рисуване с къна.

За малките ще има куклен театър (в неделя от 12.30 часа в района на „Цар Симеон“ № 78 ). Отново в неделя на „Веслец“ 21 от 11.00 часа до 22.00 часа ще бъде оформен кът зa дизайнерски аксесоари за кучета и котки, наречен PETSONPLACE. В KvARTal се организират и турове, като например „Бохемска София: киното“, който е и в събота, и неделя от 18.00 часа и тръгва от пасажа на ЦУМ.

 

Така с бохемско настроение вдигнете наздравица за началото на новата седмица.