Сигналите на тялото: за какво говори позата, в която спите

Качеството на съня се определя не само от режима, но и от това как спите. Разказваме ви за най-полезните и най-вредните пози.

 

 

Положението на тялото по време на сън оказва силно влияние върху състоянието на енергията в организма, а оттам и на качеството на съня. При това позите, които са удобни за тялото ви, не винаги са полезни за вашето здраве.

Съществуват няколко класически пози за сън, в които на човек му е удобно да заспи и да прекара по-голямата част от нощта. Но те могат да се интерпретират и от гледна точка на Аюрведа и източната философия.

 

Възгледите на източната философия   

 

Сън на дясната страна

Ако човек спи на дясната си страна с глава на изток, лицето му е обърнато към един от най-висшите богове на индуизма – Шива, и човекът сякаш му се кланя. Енергията, течаща по дясната страна, прави индивида по-активен и осъзнат. Именно това положение позволява да се отпуснете възможно най-много, тъй като въздухът (заедно с енергията) влиза през лявата ноздра, която отговаря за лунната енергия и охлажда тялото. Ето защо, ако се чувствате превъзбудени и умът ви не е спокоен, трябва да заспите на дясната си страна.

Сън на лявата страна   

Заспивайки на лявата си страна, човек активира съзнанието си и засилва топлината на организма. Това се дължи на факта, че дишането с дясната ноздра увеличава количеството слънчева енергия в тялото и го затопля.  Тази позиция активизира храносмилането, но не позволява достатъчно отпускане.

Сън по гръб

Спането по гръб притиска централния канал. Тази позиция напомня на шавасана. Позата не е подходяща за всеки, но въпреки това се счита за благоприятна – позволява ви да балансирате потока на енергия (именно с тази цел се прави шавасана след всяка йога практика).

Спане по корем           

Сънят по корем не се препоръчва за никого. Тази позиция блокира работата на чакрите и довежда човека до състояние, близко до това на животното.

Невъзможно е, разбира се, еднозначно да се определи коя поза за сън е най-благоприятна за всеки конкретен човек. Въпреки че в много трудове, посветени на източната философия, се твърди, че е най-добре да заспите на дясната си страна. Това помага за пълно отпускане на тялото и за възстановяването му.

 

Какво казва традиционната медицина 

Спането по корем се счита за една от потенциално най-проблемните пози за вашето здраве. Именно то е причината за болката в гърба и в областта на шията, тъй като води до неправилно разпределение на натоварването върху гръбначния стълб. Наред с това, ако много обичате да заравяте лицето си във възглавница, няма как да избегнете появата на отоци и бръчки.

Ако не можете да промените любимата си поза, трябва да се откажете от възглавницата или да я замените с плоска. В този случай е препоръчително да поставите одеяло или друга плоска възглавница под тазобедрената става – това ще помогне за поддържането на правилната извивка на гръбначния стълб, докато спите. Освен това се налага да редувате въртенето на главата надясно и наляво, така че сутринта да не се събудите със скован врат. Опитайте се да се откажете и от навика си да слагате ръце под възглавницата – това може да доведе до болка, изтръпване на ръцете и проблеми с раменете.

Спането на лявата страна се счита за най-полезната поза, защото помага да се отървете от различни стомашно-чревни проблеми (запек, синдром на мързеливи черва, киселинен рефлукс, киселини). Той е по-подходящ за хора, които хъркат и е отлична профилактика на някои заболявания, свързани с дейността на нервната система и мозъка (включително болестта на Паркинсон, Алцхаймер).

Но не всичко е толкова просто: неотдавнашни изследвания на учените показват, че навикът да се спи на една страна може да доведе до образуването на камъни в бъбрека, разположен от страната, на която човек най-често избира да спи. Сънят на една страна забавя притока на кръв в бъбреците, което на свой ред им пречи да се изчистят. Следователно идеалният вариант е да променяте позицията на тялото си по време на сън, като се обръщате от едната страна на другата.