Прекрасното приятелство между Одри Хепбърн и Юбер дьо Живанши

Тя е една от най-големите звезди и икони от Златния век на Холивуд, той – основателят на една от най-известните модни марки в света. Въпреки това съдбата ги среща и между тях веднага се завързва доживотно приятелство, което впоследствие силно се отразява и върху професионалните им успехи. Разказваме ми за невероятната дружба между Одри Хепбърн и Юбер дьо Живанши.

 

Всичко започва през далечната 1953 г. в Париж. Юбер дьо Живанши току-що е започнал собствения си бизнес във френската столица, след като досега е работил за авангардната италианска дизайнерка Елза Скиапарели. Щом му съобщават, че госпожа Хепбърн ще го посети, младият моделиер е доста сюрпризиран да види, че при него е дошла не американската актриса Катрин Хепбърн, а съвсем друга жена. Това е новоизгряващата холивудска звезда Одри Хепбърн, която току-що е спечелила три престижни филмови награди – „Оскар“, „БАФТА“ и „Златен Глобус“ – за дебютната си главна роля във филма „Римска ваканция“ от 1952 година.

Живанши в зората на своята кариера.

Пристигайки само по тениска, балеринки и панталони тип „капри“, красавицата фактически е изпратена при Юбер от кинорежисьора Били Уайлдър, за да могат заедно да подберат подходящите тоалети за предстоящите снимки на лентата „Сабрина“.

Фотосесия на Одри Хепбърн за филма „Сабрина“ (1954).

Казах ѝ, че съм много зает“ – спомня си Живанши. – Тя ме посети точно докато работех упорито върху втората си самостоятелна колекция, а и тогава не разполагах с много работници. Но вечерта я заведох на вечеря, към края на която ѝ заявих: „Ще направя всичко за теб.“

Юбер и Одри по време на снимките на „Клоунско лице“ през 1957 година.

Така, след като модният дизайнер ѝ дава да изпробва някои от тоалетите на втората му колекция, разцъфва невероятното приятелство между един французин и една англо-холандка.

Одри Хепбърн с червена роля на Givenchy в култова сцена от „Клоунско лице“ (1957).

Подир успехите и положителните оценки на „Сабрина“, кариерата на Живанши тръгва стремглаво нагоре. Ето защо не е чудно, че той е пряко отговорен за модната визия на актрисата в следващите филми с нейно участие: „Клоунско лице“ (1957), „Следобедна любов“ (1957), „Шарада“ (1963) , „Двама по пътя“ (1967) и, разбира се, шедьовърът от 1961 г.  – „Закуска в Тифани“. Обикновената черна рокля, която Одри носи още в първата сцена, се превръща в една от най-емблематичните и възпроизвеждани рокли за всички времена.

Прочутата семплата черна рокля на Юбер дьо Живанши в „Закуска в Тифани“.

Хепбърн, на свой ред, се доверява изцяло на добрия вкус на моделиера и на неговите изчистени кройки, които идеално пасват на стройната ѝ фигура на танцьорка. Освен това екранната Наташа Ростова немалко пъти е споделяла, че именно облеклото на Живанши ѝ вдъхва нужната смелост, когато прави първите си крачки в киноиндустрията: „Когато за първи път навестих Живанши през 1953 г., все още носех домашно ушити рокли. За мен прелестните му рокли винаги са били еталон за изящество.“ – разказва с много любов и гордост близката му приятелка.

Първите флакони на L’Interdit и Le de Givenchy.

Впрочем най-първите парфюми на бранда – L’Interdit и Le de Givenchy – са специално разработени в нейна чест. По този начин Одри Хепбърн става първата звезда в историята, която не само става рекламно лице на парфюмерийна кампания, но и вероятно последната, която го прави напълно безплатно – само от чисти приятелски чувства.

Моделиерът до последно се грижи за безупречната визия на близката си приятелка.

Но всяко хубаво нещо има своя край…

На 20-ти януари 1993 г., в швейцарския град Толошона, заради рак на апендикса, актрисата напуска този свят само на 63-годишна възраст. Това силно разстройва Юбер, който доброволно става един от носачите на ковчега ѝ.

Последното модно шоу на Юбер дьо Живанши през 1995 година.

Две години след кончината на Одри, когато е последното модно дефиле на именития дизайнер, синът ѝ Шон Ферер подарява на Юбер букет от рози, които навремето французинът подарява на холивудската звезда за цветната ѝ градина в Толошона. След 25 години – на 10-ти март – Юбер дьо Живанши най-сетне отива на небето при своята добра приятелка.

Одри и Юбер на стари години.

Макар и физически напуснали този свят, изкуството, успехите и енергията на крепкото приятелство между Одри и Юбер ще останат в историята, радвайки и вдъхновявайки мнозина, решили да поемат по техните стъпки.