Ще обновят Регионалния исторически музей в Русе

Добра новина както за русенци, така и за гостите на крайдунавския град. Преди броени дни се разбра, че историческият музей е спечелил проект за редизайн, който засяга най-вече залите „Иваново“ и „Червен“, свързани с българското Средновековие. Разказваме ви какво ще представлява новата визия на културно-историческата сграда.

 

Както вече казахме, трудът на Регионалния исторически музей ще бъде възнаграден, след като неотдавна предложен от него проект спечели финансиране. Новата концепция включва промяна не само на интериора, но и на структурата и организацията на музейното пространство.

Сградата на Регионалния исторически музей в Русе.

Част от промяната се наложи заради новите археологически открития в средновековния град-крепост Червен и скалния манастир „Свети Архангел Михаил“ край село Иваново. Новият дизайн на експозицията ще бъде конструиран въз основа на принципите на т. нар. „нова музеология“. С други думи посетителите вече няма да получават информацията пасивно, а сами ще станат част от научния процес. Част от валоризирането на културното наследство е свързано и с изработването на реалистичен макет на средновековното населено място Червен, вдъхновен от дългогодишната изследователска дейност на русенския музей.

Скалният манастир „Свети Архангел Михаил“.

Наред с това редизайнът на експозицията ще разкрие по-подробно особеностите на скалните духовни средища по поречието на река Русенски Лом. Ще обхване въпроси като произхода, архитектурата и изкуството в християнските скални светилища, както и функциите, охраната, търговията и важността на градове като Червен по времето на Второто българско царство.

Средновековната крепост Червен.

Но преди официалното откриване на обновените експозиции, е предвидено те да бъдат посетени както от ученици между 5-7 клас, така и от възрастни. В края на посещението те ще трябва да попълнят анкетни карти за цялостното им впечатление от представянето на обновените зали на Русенския музей. Ще бъде създаден и двуезичен каталог (на български и английски език) с 3D модели на артефакти.

Компютърно генерирано изображение на обновената зала „Иваново“.

И не на последно място, разработването на проекта е инициирано от самия музей в Русе по повод 800 години от основаването на скалния манастир „Св. Архангел Михаил“ в Иваново и на 110-тата годишнина от началото на археологическите проучвания в средновековния град Червен.

Компютърно генерирано изображение на обновената зала „Червен“.

Да припомним, че това не е единствената културна промяна в „Малката Виена“. Неотдавна Banker Special писа, че бившата музикална гимназия в Русе, която е и архитектурен паметник, ще бъде трансформирана в най-скоро време в нумизматичен музей – https://special.bg/v-otchakvane-muzikalnata-gimnaziya-v-ruse-da-zablesti/ .