Ще бъде ли Румен Радев един от малкото президенти, фенове на документално кино?

Известен е фактът, че Съединените щати са имали за президент – актьор, със звезда на Aлеята на славата на булевард „Холивуд“.

Това е Роналд Рейгън (1911 – 2004), който се радва на голяма популярност в киното заради приятния тембър на гласа си и атлетичната си фигура.

Първото му участие във филм е през 1937 г., като само до края на 1939 г. участва в общо 19 филма, а последната му голяма роля е от 1964 г. – във филма „Убийците“, римейк, базиран на кратка новела на Ърнест Хемингуей.

Рейгън смята за най-добро свое представяне ролята си в „Кинг Роу“ (1942), където се превъплъщава в ролята на войник с ампутирани крака. От този филм Рейгън използва репликата „Къде е останалата част от мен?“ за заглавие на автобиографията си.

След този президент американците още повече започват да се интересуват от холивудското кино, вълнува ги и кои са любимите филми на техните държавни лидери.

Самият Рейгън споделя, че освен лентите, в които участва, любими са му и „Животът е прекрасен“ (It’s a Wonderful Life) от 1942 г. на режисьора Франк Капра и „Звукът на музиката“ (The Sound of Music) от 1965 г, който е американско-австрийски музикален филм, режисиран от Робърт Уайз.

Джордж Хърбърт Уокър Буш старши харесва най-много уестърна „Да живее Сапата!“ (Viva Zapata), излязъл по екраните през 1952 година, режисиран от Елия Казан, с участието на Марлон Брандо и Антъни Куин в главните роли. Сценарият е написан от Джон Стайнбек.

Бил Клинтън има два любими филма. Единият е уестърн – „Точно по пладне“ (High Noon) от 1952 г., режисиран от Фред Зинеман с Гари Купър, Томас Мичел, Лойд Бриджис и Грейс Кели в главните роли.

Втората любима кинолента на Клинтън е романтичната драма от 1942 г. „Казабланка“ (Casablanca). Негов режисьор е Майкъл Къртис. В главните роли участват Хъмфри Богарт и Ингрид Бергман.

Джордж У. Буш е фен на фентъзи историята „Поле на мечтите“ (Field of Dreams) от 1989 г. на режисьора Фил Олдън Робинсън, който пише и сценария по романа „Shoeless Joe“ на Уилям Кинсела от 1982 година. В главните роли са Кевин Костнър и Рей Лиота.

Барак Обама харесва най-много „Кръстникът“ (The Godfather)– I и II-ра част на режисьора Франсис Форд Копола от 1972 г. с Марлон Брандо и Ал Пачино в главните роли.

Доналд Тръмп също харесва този филм, но освен него любими са му и „Гражданинът Кейн“ (Citizen Kane) от 1941 г., режисиран от Орсън Уелс, който е и съсценарист и изпълнител на главната роля.

Тръмп е фен и на спагети уестърна „Добрият, лошият и злият“ (The Good, the Bad, and the Ugly) от 1966 г. на режисьора Серджо Леоне, с актьорите Илай Уолък, Клинт Истууд и Лий Ван Клийф.

Освен това като любими филми Тръмп сочи криминалето от 1990 г. „Добри момчета“ (Goodfellas) на Мартин Скорсезе и класическия „Отнесени от вихъра“ (Gone with the Wind) от 1940 г. на Виктор Флеминг с Кларк Гейбъл и Вивиан Лий в главните роли.

Любимите филми на американските президенти са в духа на времето, в което провеждат политиките си или са отражение на техния характер. Затова и техният избор не е случаен.

Президентът Румен Радев на премиерата на „Белите орли“.

Така стигаме и до новия български документален филм „Белите орли“ на режисьора Владимир Щерянов и продуцента Добромир Чочов, който разказва историята на германския лейтенант Рудолф фон Ешвеге и българските поручици Владимир Балан и Иван Узунов.

Балан и Узунов са пилоти–изтребители, защитавали небето на Беломорието и Източния сектор на Македонския фронт през Първата световна война.

На премиерата на филма в Дома на киното, състояла се вчера – 24 януари, бе и българският президент Румен Радев.

Президентът Румен Радев след премиерата.

Той посочи, че и в бъдеще ще подкрепя документални филми на подобна тематика, защото кинематографията ни е в голям дълг към славната история на Българската армия във войните за национално освобождение, независимост и обединение.

Президентът Радев не разкри дали „Белите орли“ вече са част от любимите му филми, но имайки предвид, че след премиерата даде заявка, че ще насърчава създаването на още документални заглавия, можем да очакваме, че в скоро време той ще е един от малкото президенти, ревностни фенове на документалното кино.