Да си спомним за гениалния моделиер Тиери Мюглер

Прочутият френски моден дизайнер вече ще твори на небето в компанията на други негови колеги като Нино Черути и Пиер Карден.

 

Още един тежък удар за модната индустрия – на 23-ти януари, неделя, Тиери Мюглер – прочутият французин с екстравагантни, но впечатляващи модни идеи, почина на 73-годишна възраст в Париж.

С огромна тъга ви съобщаваме, че мосю Манфред Тиери Мюглер почина на 23-ти януари 2022 година. Мир на праха му!“ – гласи публикация в официалната страница на моделиера в Instagram.

Тиери в началото на своята бляскава кариера.

Манфред Тиери Мюглер се ражда във френския град Страсбург на 21-ри декември 1948 година. Още в ранните си ученически години се запалва по рисуването и класическите танци. На 14 години се присъединява към балетния корпус на Националната рейнска опера (Opéra national du Rhin), като в същото време се записва да следва интериорен дизайн в Рейнската гимназия по изкуства (Haute école des arts du Rhin) в родния си град.

Тиери Мюглер със своите модели.

От 1971-а започва да се занимава и с моден дизайн, впоследствие премествайки се в Париж и започвайки работа в местен бутик. На 26-годишна възраст вече работи като моделиер на свободна практика, създавайки невероятни прет-а-порте колекции за известни модни къщи в Париж, Милано, Лондон и Барселона. Печели международна известност най-вече между 80-те и 90-те години.

Тиери бе много запален по културизма.

Почти през цялата си кариера стилистът се откроява с екстравагантната си, изтънчена и визионерска визия: футуристичен грим, големи прически, XXL аксесоари, остри линии… Затова не е чудно, че бързо се превръща в един от най-любимите дизайнери на знаменитости като Лейди Гага, Ким Кардашиян и Бионсе.

Но освен с фамозните си модни дефилета, Тиери Мюглер се прочува и с таланта си на парфюмерист. През 1992-а лансира своя първи и емблематичен парфюм Angel, с чиито плодови и флорални нотки спечелва сърцата на мнозина. Най-малкото Angel отдавна се съревновава с N°5 на Chanel. Любопитно е да се спомене, че Мюглер е не само запален културист, който участва в няколко състезания през годините, но и не крие сексуалните си предпочитания към мъжете.