Шест съвета за отслабване – шест принципа за цял живот

След празничния маратон, започнал с Коледа и завършил с новогодишните празници, мнозина вторачиха мрачен поглед в кантара.

Отслабването е труден процес, който не се случва за една нощ. С постоянен прием на хранителни вещества, витамини и минерали, редовни упражнения и честа хидратация много от нас могат да постигнат целите си за отслабване, но това е дълъг процес, който отнема време.

Ако се чувствате стресирани, нуждаете се от подкрепа и търсите съвети за отслабване, откакто, например, сте навършили 15 години, то ето шест съвета за отслабване – важни принципи за цял живот.

Първо, запомнете – това е маратон, а не спринт. А да дадете приоритет на здравето си, е похвално и си заслужава да го празнувате, като го стимулирате.

  1. Създайте свой личен модел на хранене без ограничения

Да разберете какво работи за вас е много по-полезно за тялото ви, отколкото да участвате в модерни диети, казват диетолози. Най-голямата причина, поради която хората връщат теглото си след модна диета е, че тези режими са трудни за поддържане в дългосрочен план и понякога също не са безопасни. Модните диети са универсални и не са специално предназначени за вас и вашия начин на живот. Освен това рекламираният ви отвън хранителен режим не е предназначен за вашите индивидуални нужди и предпочитания, така че няма да издържи дълго.

„Най-добрият начин да отслабнете и да задържите теглото си е да индивидуализирате начина си на хранене, така че да се превърне в план, който всъщност искате да поддържате цял живот“, съветавт диетолози. Този метод може да доведе до някои грешки, но в крайна сметка ще си струва и ще бъде устойчив. Започнете с малки промени в диетата или начина си на живот, които са постижими и ви карат да се чувствате добре.

  1. Създайте нехранителни стратегии за справяне с емоционалното или стресово хранене

Много видове храни често са наричани „комфортни храни“ заради това, че те създават усещане за познатост, а често пъти и са свързани с носталгия. Работата е там, че все още можете да намерите утеха по други начини, особено като често проверявате себе си и се питате дали наистина сте гладни, когато сте под стрес.

Случвало ли ви се е да посягате към лека закуска (може би „утешителна“), когато всъщност не сте гладни?.

В такива моменти направете пауза и помислете как се чувствате физически и психически. След това си задайте няколко въпроса: Къркорят ли ми червата? Ако отговорът е положителен, то тялото се опитва да ви каже, че сте гладни. Важно е да сте наясно дали желанието ви да посегнете към определена храна идва от мозъка или от стомаха? Ако не е от стомаха, тогава това е реакция на емоцията, която изпитвате. Тревожност или стрес.

Освен това трябва да се задълбочите малко повече в разбирането на вашите дразнители. Но едва след като започнете да ги разпознавате, можете да намерите друг начин да се справите с тях. Това трябва да е нещо друго, което ви харесва, но не изисква много усилия. Нещо от типа на кратка разходка, чаша чай, медиация, слушане на музика и т.н.

  1. Гответе повече у дома, вместо да вечеряте навън

Едно от най-ценните неща при готвенето у дома, когато се опитвате да отслабнете, е, че може да контролирате размера на порциите и да консумирате, колкото искате – вместо да се чувствате притиснати да доизядете нещо, което ви е сервирано в ресторанта.

По-честото приготвянето на храна у дома ви дава силата, твърдят диетолози, обяснявайки, че готвенето ви дава контрол върху менюто, съставките и размера на порциите.

Хората, които приготвят и ядат повече храна от вкъщи, обикновено консумират по-малки порции, по-малко калории, по-малко наситени храни с транс-мазнини, по-малко натрий, по-малко захар, повече плодове и зеленчуци и като цяло диета с по-голямо количество хранителни вещества, споделят диетолози своите наблюдения.

  1. Движете тялото си всеки ден

Едва ли има някой, който да не е наясно, че заседналият живот не е здравословен. Ето защо е важно да имаме приоритет – всеки ден да посветим 30 минути на движението – ходене пеша, разхождане на домашен любимец, домакинска работа, тренировки. Така ще ще използвате повече от енергията, която си набавяте чрез консумацията на храната. Освен това движението е изключително важно за мускулите ни, костите, ставите, сърцето и не на последно място за нашето психическо здраве.

  1. Позволявайте си награди

По време на процеса на отслабване много от нас са склонни да бъдат много строги към себе си, ако не виждат резултатите толкова бързо, колкото са очаквали. Но този процес на намаляване на теглото и подобряване на здравето е маратон, а не спринт до финалната права.,

Може, поетично казано, да преживеете възходи и падения и това е напълно нормално. Но за да останете мотивирани, може да празнувате малките си победи по пътя, като например първите свалени 2 килограма, способността ви да вдигате по-тежки неща или по-добрия сън. Записвайте си тези постижения и си направете подарък – това може да е покупка на нова риза, посещение при маникюр или фризьор. Лекувайки себе си със здравословна храна, редовни упражнения и малки действия, подкрепящи с любов към себе си – всичко това ще направи процесът на отслабване по-различен от строгото спазване на диети.

  1. Следете напредъка си

Хората, които си водят „дневник на храненето”, имат по-големи успехи в отслабването и запазването на намаленото тегло. Проследяването на храната, която поемаме, ни държи отговорни. Прави ни по-съзнателни по отношение навиците ни.

Ако записването на това, с което се храните, не е вашето любимо занимание, то можете да проследявате напредъка си и по други начини – може например да наблюдавате как изпълнявате рутинните си упражнения. Така ще имате повод и да се гордеете със себе си – със своята възвърнала се гъвкавост и еластичност. Започвайте да си записвате и да работите върху поставената цел. Ще се справите!