Shelby Mustang Super Snake с акцент – 825 конски сили

Carroll Shelby продължава да изпъква с високопроизводителните си модели, а тазгодишната гама включва Shelby GT и скандалния GT500 Signature.

Shelby American, основана от покойния велик пилот от Формула 1 и автомолбилен дизайнер Карол Шелби (1923 – 2012), предоставя на собствениците на Ford Mustang специални издания при промотирането на своите спортни модели. За отбелязване на 98-ата годишнина от рождението на Карол Шелби ще бъде пусната ограничена серия Mustang Shelby от 98 единици. Те включват Shelby GT, Shelby GT500SE и Shelby Super Snake.

Най-вълнуващият модел от новата серия на Shelby е Super Snake с мощност 825 конски сили (на цена 133 785 щатски долара) и неговият вариант Speedster (за още 5000 долара), с твърд таван, където горните капаци се плъзгат до задната част на двете подглавници. Super Snake ще се предлага с 5.0-литров Coyote V-8 с огромен компресор Whipple, сгушен до сърцето му. Той също така излиза на пазара с модернизирани полуоси, ексклузивен-екстремен охлаждащ пакет от Shelby и изпускателна система Borla. Ще е с превключвател за къси ходове, единичен карданен вал за ръчни модели и ново охлаждане на трансмисията на автоматичните модели.

Новият модел включва пакет за управление на пистата Ford Performance, 20-инчови ковани алуминиеви джанти и специфичните за Shelby спирачки Brembo с патентована охладителна система Shelby. От Shelby American обещават Super Snake да ускори до 100 км/ч за 3.5 секунди.

По-лекият вариант е 480 конски сили за Shelby GT със стартова цена от 62 310 долара, като е оборудван с шестстепенна ръчна скоростна кутия. Той предлага някои приятни допълнения в бързия GT, включително бродираните от Shelby кожени седалки Katzkin, персонализирани 20-инчови джанти, уникална лъжичка на капака и изпускателна система Borla, за която Shelby казва, че е „виновникът“ за нарастването на конските сили до 480 летящи мощности. Ако всичко това все още не звучи достатъчно убедително, купувачите могат да изберат комплект за компресор Ford Performance с над 700 конски сили. И тогава нещата наистина ще станат сериозни.

Новият модел за 2021 г. е GT500SE, съкратено название от Signature Edition. Той предлага опияняващите 800 конски сили и е на цена 105 000 щатски долара, с допълнителни 30 000 долара върху цената на GT500. Те ви осигуряват модернизирани кожени седалки с подписа на Карол Шелби и плакат с номера на хода на автомобила на таблото и капака на двигателя. Този пакет обаче не се отнася до външния вид – GT500 излиза от фабриката доста добре украсен. За да си осигури този голям брой конски сили, SE получава по-малка ролка на компресор, която ще позволи по-голям тласък. За да се справят с допълнителните напрежения на тази мощност и топлината, която идва с нея, са сложени по-добри полуоси, междинен охладител с голям капацитет и топлообменник с голям поток за компресора. Добавено е и впечатляващо калибрирано окачване с нови пружини и стабилизиращи щанги, леки ковани алуминиеви джанти и нова качулка от въглеродни влакна, която намалява теглото с 30 килограма.

Super Snake се продава при избрани дилъри на Ford от този април, докато останалите автомобили идват директно от Shelby American.